Da li će položaj SPC uticati na bilateralne odnose u regionu?

Foto: Ilustracija

Evropski savet za spoljne odnose ocenjuje, da gubitak poverenja u perspketivu zemalja Zapadnog Balkana kandidata za članstvo u EU, može imati negativne posledice na već postojeće bilateralne probleme u regionu.

Savet upozorava na regionalne tenzije, među kojima su i odnosi Srbije sa Crnom Gorom, Hrvatskom, ali i pitanje položaja Srpske pravoslavne crkve.

U analizi odnosa Beograda i Podgorice konstatuje se, da dve strane imaju tradicionalno “bliske veze”, a da “preklapanje etničkih i relogioznih identiteta”, koje karakteriše pripadnike dva pravoslana slovenska naroda, stvara “jake društvene i političke veze”.

“Ipak, ovi odnosi nisu bez problema. Nekoliko pitanja povremeno stvara razmirice, a to su crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova, zabrana građanima Crne Gore da imaju dvojno (srpsko) državljanstvo, kao i uloga SPC u Crnoj Gori”, ocenjuje se u izveštaju.

U tekstu se navodi, da je nedavno donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva, kako piše u izveštaju, prelazak najvećeg dela vlasništva nad crkvenom imovinom u ruke crnogorske države, izazvao velike tenzije.

“Venecijanska komisija Saveta Evrope, pozdravila je nacrt ovog zakona, kao važan doprinos pozitivnim promenama već zastarelog zakonodavstva u ovoj oblasti”, napominje se u izveštaju.

Dodaje se, da SPC nije zvanično registrovana u Crnoj Gori, ne plaća poreze, niti crnogorske vlasti imaju uvid koliko sveštenika je aktivno u zemlji.

“Novi zakon neće oterati SPC iz Crne Gore, čak i u slučaju da ne može da dokaže vlasništvo nad imovinom. Crkva neće izgubiti svoju imovinu u funkcionalnom smislu, ali će država steći bolji uvid i kontrolu”, zaključuje se u tesktu ECFR.

Evropski savet za spoljne odnose (ECFR) je, inače, udruženje koje analizira prioritete i izazove spoljne politike EU.

U svojoj poslednjoj analizi, “Zašto je EU članstvo i dalje važno na Zapadnom Balkanu”, savet naglašava važnost rešavanja bilateralnih sporova među zemljama Zapadnog Balkana, kako bi one napredovale na putu ka članstvu u EU.

“Oni koji žele članstvo u EU, moraju da reše otvorena pitanja, kao deo procesa pritupanja. To se pokazalo kao snažan instrument. Rešavanje bilateralnih problema, ključno je upravo na Zapadnom Balkanu, gde ih ima mnogo”, navodi se u izvešataju ECFR.

Izveštaj, koji potpisuje Beata Huska, definiše brojna otvorena bilateralna pitanja u regionu, među kojima su i odnosi Severne Makedonije sa Grčkom i Bugarskom, Hrvatske sa BiH i Crnom Gorom, BiH sa Srbijom i Albanije sa Grčkom.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos