Komemoracija: Otišla je Neda Arnerić – dama sa izuzetnom dušom…

Foto: Tanjug

U Jugoslovenskoj kinoteci, u Beogradu, održana je komemoracija slavnoj srpskoj glumici, Nedi Arnerić, za koju je rečeno da je otišla dama sa izuzetnom dušom. 

Od Nede se oprostio veliki broj njenih kolega glumaca, članova porodice i prijatelja.

Prvi je govor održao direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, koji je prisutne zamolio za minut ćutanja, a potom su pročitani telegrami Nedinih kolega iz Srbije i regiona, među kojima Mire Banjac, Gorana Paskaljevića, Društva hrvatskih filmskih reditelja, kao i režisera Lordana Zafranovića.

Urna sa posmrtnim ostacima glumice, biće položena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, a ispraćaj za kremaciju je u subotu, 18. januara, u 16.30 na Novom groblju.

Neda Arnerić je preminula 10. januara, u 67. godini, u svom stanu u Dubljanskoj ulici, na Vračaru.

Arnerićeva je ostvarila uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Varljivo leto `68”, “Ispravi se, Delfina” i mnogim drugim. Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima.

Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, Neda Arnerić je i devedesetih doživjela veliku slavu zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić, napomenuo je na početku komemoracije, da su sklad unutrašnje i spoljašnje lepote, uz ogroman talenat i nežnost, najbolje opisivali Nedu Arnerić.

“Neverovatna skromnost i odsustvo preterane profesionalne ambicije, sa kakvom se danas retko susrećemo, Nedu su činili još većom”, rekao je Pantelić i dodao, da je slavna glumica u svet pokretnih slika ušla mlada i ostvarila veliku karijeru.

“Njen životni put će inspirisati nastanak filma, u kom će ona izostati kao glumica, ali će istina nositi njeno ime”, naglasio je Pantelić i potom pročitao nekoliko telegrama, koji su povodom smrti Nede Arnerić, stigli u Jugoslovensku kinoteku.

Glumica, Mira Banjac je napisala, da nas je napustila i poslednja autentična zvezda našeg filma.

Reditelj, Goran Paskaljević je u telegramu, izrazio nevericu da je Neda otišla zauvek, a njegov kolega, Lordan Zafranović, napisao je da su se za kratko vreme ugasile tri izvanredne zvezde jugoslovenskog filma: Neda Arnerić, Dušica Žegarac i Milena Dravić.

“Sa njima se ugasila i duhovna Jugoslavija iz srećnih vremena, a Neda Arnerić je bila oličenje života i ljubavi”, napisao je Zafranović.

Ivica Klemenc, bliski kolega i prijatelj Nede Arnerić, sećao se divnih momenata, koje je proveo sa velikom glumicom.

“Bili smo na skijanju pre desetak dana i prepoznala je da u keks nisam stavio limun. Bila je uvek precizna i svom mužu i meni nije dopuštala da bacamo opuške u more, na jedrenju. Govorila je da tako zagađujemo svet oko nas. Ne želim više da idem na skijanje bez Nede”, rekao je Klemenc.

Glumica, Elizabeta Ðorevska, rekla je da je Nedu upoznala pre 40 godina.

“Bila sam tada nadobudna studentkinja glume, a ona skromna zvezda, koja je već godinama snimala po Jugoslaviji i svetu. Teško će mi biti da prihvatim, da više nikada nećemo deliti scenu i divno prijateljstvo. Neda je u svom glumačkom biću imala slobodu, radost i kreaciju. Na sceni se Neda pretvarala u cvet na suncu i kada bi se svetla pozornice ugasila, taj cvet bi se zatvarao” istakla je Ðorevska.

Glumac, Feđa Stojanović, kaže da je igrao sa njom u Ateljeu 212.

“Pravo prijateljstvo sa Nedom, stekao sam pre četiri godine, kada smo počeli da igramo rimejk predstave “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”. Neda je bila profesionalna i dama sa velikim slovom D. Njen način ophođenja je bio toliko fin i uglađen, da je potpuno odudarao od sredine u kojoj živimo. Bila je nesigurna u sebe i svoj talenat i činilo joj se da uvek mora ispočetka, a ostavila je iza sebe toliko toga”, rekao je Stojanović.

Glumica, Milica Zarić je napomenula, da se sprijateljila sa Nedom Arnerić u radu, na predstavi “Gvozdeni život”, u Beogradskom dramskom pozorištu.

“Igrale smo mamu i kćerku i od tada smo se tako i zvale. Neda je bila moja scenska mama. Bila je mudra, lafica, ortak, šmekerka, hrabra, krhka i snažna… a pre svega, dobar prijatelj”, rekla je Zarić.

Beograd, 10. januara 2020 – Arhivska fotografija od 3. marta 2018. godine. Poznata glumica Neda Arneric preminula je u 67. godini zivota, preneli su mediji. FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Rediteljka, Milica Kralj je istakla, da za naših života nećemo sresti nikoga, ko je bio kao Neda Arnerić.

“Nedina karijera je impozantna, a ona se trudila da se svima predstavi što običnijom, da bi njenim sagovornicima bilo lakše. Neda je svojim obrazovanjem i talentom, mogla lako da postidi svakog čoveka, a ona se trudila da se ljudima predstavi što blesavijom i naivnijom, da bi drugima bilo lakše”, rekla je Kraljeva.

Komemoraciji, povodom smrti Nede Arnerić, osim njene porodice, prisustvovali su i reditelji Srđan Karanović i Slobodan Šijan, dramaturg Božo Koprivica, glumica Anica Dobra….

Kremacija je 18. januara na Novom groblju u Beogradu.

Izvor Tanjug/SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos