Šta čeka našu galaksiju za dve i po milijarde godina?

Foto: Tanjug/Youtube printscreen

Naša galaksija, Mlečni put, počela je da se sudara sa dvema patuljastim galaksijama Velikim i Malim Magelanovim oblakom, saopštili su hrvatski astronomi.

Oni su saznali ovu vest iz astronomskog časopisa “Earth Sky” (Zemaljsko nebo).

Astronomima je poznato da je predviđeno, da se Mlečni put sudari sa velikom spiralnom galaksijom Andromeda, što bi trebalo da se dogodi za četiri milijarde godina, a za sada su počele da nam se približavaju dve galaksije – Veliki i Mali Magelanov oblak, koje kruže oko Mlečnog puta, pa se može očekivati da dođe do sudara.

To približavanje je prvi signal da predstoji sudar Mlečnog puta sa Velikim i Malim Magelanovim oblakom, a kao posledica tog sudara, već se rađaju nove zvezde.

Astronomi već od 60-ih godina prošlog veka, posmatraju dugačak trag gasa, koji potiče iz Magelanovih oblaka, a koji nazivaju Magelanovim potokom. Taj trag gasa, proteže se kroz galaktički južni pol Mlečnog puta, piše “EarthSky”.

Magelanovi oblaci, trebali bi da se u pravom smislu sudare s našom galaksijom, za nekoliko milijardi godina, ali prema najnovijim podacima, koje su 8. novembra astronomi predstavili na skupu Američkog astronomskog društva (AAS) u Honoluluu, čini se da su se već sada pojavili prvi znaci kolizije.

Naime, prilikom spajanja galaksija, obično se stvaraju nove zvezde, a astronomi su nedavno na periferiji naše galaksije, u blizini Magelanovog potoka, uočili novi zvezdani skup. Na tom predelu se inače nalaze najstarije zvezde naše galaksije, a stručnjaci su otkrili da su zvezde ovog skupa sastavljene od materijala iz Magelanovog oblaka.

Tako su naučnici tek nedavno shvatili kolika je pretnja našoj galaksiji Veliki Magelanov oblak.

Prema istraživanju, koje je u februaru 2019. godine objavljeno u časopisu “Monthly Notices” (Mesečne beleške), britanskog Kraljevskog astronomskog drštva, Veliki Magelanov oblak zasigurno će se sudariti s našom galaksijom i to mnogo pre nego što se mislilo.

Do tog otkrića, naučnici su došli nakon što su izradili kompjuterske simulacije kretanja Magelanovog oblaka, pri čemu su ustanovili da, umesto da na sigurnoj udaljenosti kruži oko našeg Mlečnog puta, Veliki Magelanov oblak će se nakon nekog vremena sudariti s njom.

Naučnici procenjuju, da je Magelanov oblak trenutno od nas udaljen oko 163.000 svetlosnih godina i da se udaljava brzinom od 400 kilometara u sekundi. Ali, simulacije astrofizičara sa Univerziteta Darem pokazuju, da će Veliki Magelanov oblak u jednom trenutku usporiti, okrenuti se prema nama i sudariti se s našom galaksijom. Sudar bi trebalo da se dogodi za oko dve i po milijarde godina.

U slučaju da čovečanstvo preživi toliko dugo, čeka ga pravi spektakl. Postoji, naime, mogućnost da će se prilikom sudara aktivirati crna rupa u sredini naše galaksije i početi da guta sve što se nalazi oko nje uvećavajući se deset puta.

“Dok se bude hranila okolnim gasom, crna rupa će izbacivati velike mlazove radijacije”, rekao je prvi čovek istraživanja, kosmolog Marius Kauton.

“Mada ti mlazevi neće uticati na nas, postoji mala mogućnost (1-3%), da će prilikom sudara dve galaksije, naš Sunčev sistem biti izbačen u međuzvezdani prostor”, dodao je Kauton.

Naučnici sumnjaju da će prilikom stapanja Mlečnog puta i Andromede doći i do međusobnog sudara zvezda ili planeta, ali nadolazeća galaksija s više od 250 milijardi sunaca, ipak će napraviti “nered” unutar našeg Mlečnog puta, smatra astrofizičar Karlos Frenk, sa Univerziteta Darem.

Sve će se poremetiti unutar naše galaksije, a Sunčev sistem bi mogao biti izbačen u spoljni svemir. U slučaju da se to dogodi, sumnjam da će naši potomci, ako ih tada uopšte bude bilo, moći preživeti”, objasnio je Karlos Frenk.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos