Svijet – dugovi: Rekordan nivo zaduženja – 253 biliona dolara!

Foto: Tanjug

Ukupni svjetski dug, dostigao je najviši nivo u istoriji – 253 biliona dolara, a u ovoj godini očekuje se obaranje tog rekorda! 

Udio globalnog duga u ukupnom BDP-u, dostigao je kotu od 322 odsto – ova rekordna kvota dostignuta je do septembra prošle godine, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne finansije.

Više od polovine ovog duga, pripada razvijenim tržištima, poput SAD i Evrope – njihov udio duga u BDP-u iznosi čak 383 odsto.

Zemlje kao što su Novi Zeland, Švajcarska i Norveška imaju sve veću zaduženost stanovništva, dok je državni dug u SAD i Australiji stalno na visokom nivou.

Kineski odnos duga prema BDP-u, približava se stopi od 310 odsto.

Kompanije u Kini su tokom 2017. i 2018. godine, bile pod pritiskom vlasti da smanje svoja zaduživanja. Međutim, u 2019. godini, ponovo je zabilježen značajan rast, navodi se u izvještaju Instituta.

Ovaj rekordni svjetski dug, predstavlja realni rizik za globalnu ekonomiju, posebno zbog predviđanja da se u 2020. godini očekuje dodatno povećanje.

Prema procjenama, dug će u prvom kvartalu 2020. godine, premašiti 257 biliona dolara.

Kako navode američke TV mreže, federalne rezerve SAD su tokom prošle godine tri puta snižavale kamatne stope, a referentna stopa Evropske centralne banke i dalje se nalazi na najnižom nivou, još od finansijske krize.

U 2020. godini, dolazi na naplatu više od 19 biliona dolara pozajmica ili obveznica.

Za sprovođenje plana UN, vezanih za infrastrukturna ulaganja u životnu sredinu, potrebno je izdvojiti 42 biliona dolara u sljedećih deset godina.

Države s ograničenom mogućnošću za zaduživanje, mogu se suočiti s ozbiljnim poteškoćama u ispunjavanju obaveza iz ovog plana, procjenjuje Institut za međunarodne finansije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos