Srbi iz SAD-a, traže od Trampa sankcije za Đukanovića

Najstarija organizacija Srba u Americi, Srpska narodna odbrana /SNO/, očekuje od američke administracije da hitno interveniše i zaštiti vjerske slobode vjerujućeg naroda Srpske pravoslavne crkve, kao i svih drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i regionu, navedeno je u pismu koje su uputili predsjedniku SAD, Donaldu Trampu. 

U pismu se navodi, da su Srbi širom SAD podigli glas u znak podrške svojoj braći i sestrama u Crnoj Gori, koji su sada izloženi jednom antidemokratskom i diktatorskom zakonu, koji omogućava crnogorskoj državi da prisvoji vjekovne svetinje četiri pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, javio je portal IN4S.

“Vaša administracija je imala hrabrosti da promoviše vjerske slobode širom svijeta, pa zato Srpska narodna odbrana u Americi traži da uvedete sankcije predsjedniku Milu Đukanoviću i Vladi Crne Gore ili da upotrebite druga sredstva, koja su Vam na raspolaganju, ako se ovaj drakonski zakon odmah ne ukine”, zahtjeva se u pismu, koje su potpisali predsjednik SNO, Nebojša Živković i sektetari, Petko Petrović i Dobrana Komnenić.

U pismu, koje je nedavno poslato, navodi se da je u ranim jutarnjim časovima, 27. decembra prošle godine, Skupština Crne Gore izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je sljedećeg dana potpisao predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

“Iako crnogorska Vlada navodi, da taj zakon promoviše vjerske slobode, očigledna namjera vladajuće Demokratske partije socijalista jeste da preuzme i prisvoji hramove Srpske pravoslavne crkve i da ih preda nepriznatoj `Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi`. Ovu `crnogorsku crkvu` predvodi raščinjeni sveštenik”, navodi se u pismu.

Srpska narodna odbrana navodi, da su pravni stručnjaci i vjerski velikodostojnici, već govorili protiv ovog zakona koji, između ostalog, dozvoljava konfiskaciju crkava i manastira, koji su izgrađeni prije 1918. godine, a koji nemaju evidenciju o vlasništvu.

“Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej, odbio je svaku mogućnost da će dati samostalnost takozvanoj `crnogorskoj pravoslavnoj crkvi` i poslao lično pismo u junu 2019. godine predsjedniku Đukanoviću, upozoravajući ga na opasne posljedice koje će zakon imati na cijelu Pravoslavnu crkvu”, navodi se u pismu.

Srpska narodna odbrana je jedna od najstarijih srpsko-američkih organizacija, koju je 1914. godine osnovao naučnik Mihailo Pupin, koji je bio i bliski prijatelj američkog predsjednika Vudroa Vilsona i zagovornik jakih odnosa između srpskog naroda i Sjedinjenih Američkih Država.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori, zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos