Sutra je Bogojavljenje…

Srpska pravoslavna crkva /SPC/, proslaviće sutra Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. 

Isusa Hrista je, na rijeci Jordan, krstio Jovan Krstitelj, koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže, da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu, koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice, koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni, koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos je živio ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik, u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica, koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda se čuva u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici se pozdravljaju sa “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos