Amfilohije: Vlast će pregovarati sa mnom, a ne sa Patrijaršijom

Foto: Tanjug

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, izjavio je da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru, koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori, vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom, te navodi da je Mitropolija, na čijem je on čelu, “autonomna i samostalna kroz vekove”.

Amfilohije je objasnio, da Mitropolija želi temeljni ugovor, po uzoru na one, koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu, jer je, kaže, Mitropolija već autonomna.

“Kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa beogradskom Patrijaršijom, tu nema nikakve razlike”, rekao je vladika za crnogorski portal “Standard”.

Eventualni temeljni ugovor između crkve i države ne bi, kako podvlači, definisao status Mitropolije – autonomni ili autokefalni, jer je, kaže, Mitropolija na čijem je on čelu, “autonomna i samostalna kroz vekove”.

Amfilohije ističe, da je Mitropolija bila samostalna od ukidanja Pećke Partijaršije 1766. godine, te da se u prošlosti zvala autokefalnom, zato što je bila jedina eparhija, koja je bez prekida postojala i koja je sačuvala samostalnost Pećke Patrijaršije.

Ukazao je, da je bila jedina eparhija Pećke partijaršije, koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, a da su Beogradska i Karlovačka nastajale i menjale se.

“Jedina, koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke partijaršije, jeste Mitropolija crnogorsko-primorska. Zvala se u to vreme autokefalna, jer je u to vreme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada, kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski Sinod, rukopolažući episkope crnogorske, koji nisu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi, sve do Mitrofana Bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu”, rekao je Amfilohije.

Odbacio je mogućnost bilo kakvih pregovora sa crnogorskim vlastima, ukoliko se Zakon o slobodi veroispovesti ne povuče, dodavši da je Zakon “nešto najgore što se Crnoj Gori dogodilo”.

Amfilohije je optužio predsjednika Crne Gore, Mila Ðukanovića, da kao “bezbožnik i nekršteni predsednik, stvara svoju autofekalnu crkvu”.

Rekao je, da je ovo prvi put u istoriji, da jedna vlast, jedne države, stvara svoju crkvu i to “nekršteni predsednik”.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos