Francuska: Srbi plivali za Časni krst, publika posmatrala s nevericom!

Foto: Facebook - Savez Srba Francuske

Srbi iz cijele Francuske, okupili su se u Parizu i zajednički otišli na jezero Etang de Gonkur, pedeset kilometara od glavnog grada, gdje se prvi put plivalo za Časni krst, kao i u Nici, u kojoj su sa nevjericom posmatrali plivače u moru. 

U jezero, u pariskom regionu, skočilo je 57 muškaraca, a najbrže je do Časnog krsta stigao Aleksandar Krajnović.

Predsjednik Saveza Srba Francuske, Đuro Ćetković, rekao je da su za Časni krst plivale i tri dame, članice Kulturno-umjetničkog društva “Biseri”, te istakao kako su oduševljeni odzivom.

Proslavu Bogojavljenja, organizovale su crkve Svete Petke iz Bondija i Svetog Save iz Pariza, na inicijativu Udruženja Svi Srbi u Parizu, uz pomoć Saveza Srba Francuske.

Prvi put u istoriji, za Časni krst se plivalo i na drugom kraju Francuske, na Azurnoj obali, u Nici.

Do krsta je prvi doplivao Nikola Pribić. On i drugi učesnici su okupljanje na jučerašnji praznik iskoristili, da svojim sunarodnicima u Crnoj Gori poruče, da su uz njih u odbrani vjekovnih svetinja Srpske pravoslavne crkve.

Ćetković je za “Sputnjik” rekao, da je otac Igor Vujsić osveštao more, a da je zatim za Časni krst zaplivalo 28 takmičara.

“Turisti nisu mogli da veruju šta se dešava. I ovde se za krst `borila` jedna devojka — Jovana Nježić. Srećni smo i ponosni što smo okupili Srbe iz ovog regiona, stigli su čak iz Marseja, ali i iz Italije, najviše iz San Rema”, dodao je Ćetković.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.