Zabrinjavajuće: Srbija peta u Evropi, po oboljevanju od raka grlića materice

Foto: Ilustracija/youtube/Covenant Health

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, obeležava se od danas do 26. januara, s ciljem podizanja svesti žena o toj bolesti i značaju preventivnih pregleda, sa osnovnom porukom da je ta maligna bolest preventabilna, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije, “Dr Milan Jovanović Batut”.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja.

Kada je reč o oboljevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije, nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom.

Srbija se i po umiranju od ove vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, a prethodno je bila na trećem mestu.

Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, tokom 2016. godine, registrovano je 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena.

Tokom iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 žena.

Kada je reč o oboljevanju, najviše standardizovane stope incidencije od raka grlića materice, u 2016. godini, u odnosu na prosečnu stopu incidencije od ove maligne lokalizacije u Srbiji, registrovane su u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti, što se može dovesti u vezu sa povećanim obuhvatom žena skrining pregledima, a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta, od prosečne u Srbiji, su registrovane u Podunavskoj, Topličkoj, Severnobanatskoj i Zaječarskoj oblasti, a najniže u Moravičkoj, Kolubarskoj, Šumadijskoj i Borskoj oblasti.

Ovogodišnjim sloganom – “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, još jednom se apeluje na žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Institut za javno zdravlje, sa mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje, organizovaće širom Srbije, tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, brojne aktivnosti s ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.

Institut će, uz podršku Ministarstva zdravlja i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i u saradnji sa Komitetom za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija, te studentskim parlamentima fakulteta Beogradskog Univerziteta, kao i srednjim medicinskim školama u Beogradu, organizovati edukativne i zdravstveno-promotivne aktivnosti.

U Beogradu će, u znak podrške kampanji, tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Srbije, palata Albanija i most na Adi.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos