Vladika Atanasije: Crnogorci 1918. godine, nisu postojali kao nacija

Foto: Tanjug/Twitter

Njegovo preosveštenstvo, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, poručio je predsjedniku Crne Gore, Milu Đukanoviću, da Srbija nije mogla 1918. godine da uzme hramove Crnogorcima, budući da tada nisu postojali kao nacija. 

Vladika Atanasije je podsjetio, da je Đukanović nedavno izjavio, da oni neće otimati hramove, ali i da je te hramove, navodno, Srbija 1918. godine prisvojila sebi.

“Gospodine Đukanoviću, kad je postala ta čuvena nacija? Ne država – drugo je država, a drugo nacija. Vas je stvorio Lenjin kao naciju”, rekao je vladika Atanasije za Radio “Svetigoru”.

On je naveo, da je Lenjin, 1920. godine izjavio, da na Balkanu neće biti komunizma, dok se ne slomije kičma srpskom narodu.

“I oni su poslije preko Tita, 1945. godine, proglasili te novopečene nacije. Isto kao u Ukrajini, koja se zvala Malorusija. Ima Belorusija i Velikorusija, a oni su napravili od Ukrajinaca naciju”, rekao je vladika Atanasije.

Vladika Atanasije je istakao, da Srbija, budući da Crnogorci nisu postojali kao nacija 1918. godine, nije mogla da im uzme hramove.

“To je bio jedan narod, sve do 1945. godine. I kako smo onda mogli da prisvojimo hramove. Mitropolit Mitrofan Ban, koji je bio mitropolit na Cetinju, bio je prvi predsjedavajući Zajedničkog sabora, kada su se objedinjavale naše pokrajinske crkve, podijeljene prije toga Austrougarskom, Mletačkom, Otomanskom imperijom”, rekao je vladika Atanasije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački, poručio je Đukanoviću, da prvo nauči istoriju, da se smiri i vrati svom porijeklu.

“On je otpadnik od svog naroda i hoće svima sebe da nametne kao mjeru. Nažalost, to su pretenzije svih vlastodržaca. Staro je pravilo, da vlast kvari čovjeka”, rekao je vladika Atanasije.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos