Maki: Srbija je partner kom NATO veruje

Foto: Tanjug

Srbija je partner kom NATO veruje i sa kojom će sprovesti više od 200 aktivnosti, na osnovu nedavno zaključenog plana, rekao je zvaničnik NATO-a, Džejms Meki i dodao, da Srbija ima pravo da bira, da li će sarađivati sa Moskvom ili Alijansom, te da to nije priča o konkurenciji između Rusije i NATO-a na Zapadnom Balkanu, kako neki pokušavaju da predstave.

“Srbija ima pravo da donese taj izbor, a NATO je veoma zainteresovan za saradnju sa Srbijom, pošto nam je ona dobar i pouzdan partner. Neki pokušavaju da pričaju o konkurenciji izmedu NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu. Ne mislim da je to slučaj”, rekao je Meki za Tanjug, na prijemu povodom holandskog preuzimanja uloge NATO kontakt ambasade u Srbiji.

Meki, direktor za politiku bezbednosti i partnerstva, u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja u NATO-u, smatra da je suština, da svako ima mogućnost da saraduje s kim želi.

“Ako Srbija bira da saraduje sa Rusijom, kao nezavisna zemlja ima pravo da to odluči. Ako odluči da saraduje sa NATO-om, što radi često i u velikoj meri, u stotinama aktivnosti, to je takođe saradnja o kojoj odlučuje”, naveo je Meki i dodao, da u novom, upravo zaključenom Planu, postoji preko 200 aktivnosti samo izmedu Srbije i NATO-a.

To uopšte ne uključuje bilateralne aktivnosti Srbije i pojedinačnih clanica NATO-a, a tih aktivnosti može biti još nekoliko stotina, rekao je Meki i dodao, da to pokazuje da je Srbija otvorena za saradnju sa mnogim zemljama.

Mislim da NATO pokušava da objasni. da i izmedu Srbije i NATO-a postoji značajna saradnja, rekao je on i dodao. da NATO mnogo ceni odnos koji ima sa Srbijom.

“Cilj NATO-a u saradnji sa Srbijom je da pomaže Srbiji da sprovodi reforme, da pomogne da region bude sigurniji i da radimo na međunarodnim bezbednosnim pitanjima sa partnerom kom verujemo, a to je Srbija”, rekao je Meki.

Dodao je. da od Srbije zavisi odluka o tome šta želi da radi sa NATO-om, te da je Srbija dugoročni partner Alijanse.

“Radimo sa Srbijom kako bismo izgradili kapacitet i sposobnosti Vojske Srbije, kako bi Srbija i njen narod bili bezbedniji”, rekao je Meki.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja bi trebalo da može da bira sopstvenu spoljnu politiku.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i NATO to u potpunosti poštuje”, kaže Meki i podseća da u Planu. koji Srbija ima sa NATO-om piše. da će saradnja biti na osnovama vojne neutralnosti Srbije.

NATO, dodao je Meki, ističe da neutralnost ne podrazumeva izolaciju.

Podsetio je da NATO saraduje sa zemljama poput Austrije i Švajcarske, koje su, kao i Srbija, neutralne.

Prema nedavno obnovljenom Individualnom akcionom planu partnerstva do 2021. godine, između Alijanse i Srbije, zajednički će se raditi na više od 200 aktivnosti koje poštuju vojnu neutralnost Srbije.

“Razlog zašto se bavimo tim aktivnostima i radimo na proklamovanim ciljevima, je taj što smo susedi. A kad susedi rade zajedno na zajedničkim bezbednosnim izazovima, svi smo sigurniji i svi imamo korist”, rekao je Maki i dodao da je glavni cilj NATO-a na Zapadnom Balkanu, izgradnja mira i stabilnosti.

NATO i Srbija sarađuju u regionalnom kontekstu, na pripremama za upravljanje posledicama prirodnih nepogoda i zemljotresa, ali i jačanje kapaciteta i pomoć pri uništenju opasnih eksploziva i nestabinog naoružanja, rekao je Maki.

Sa Srbijom sarađujemo i na međunarodnom planu – srpske snage doprinose međunarodnim mirovnim operacijama, a vidan je doprinos u obuci vojnih lekara u Iraku, naveo je Maki i dodao da se raduje mandatu Ambasade Holandije, kao kontakt Ambasade, koja će predstavljati NATO i pomagati da se raširi poruka NATO-a .

Na skupu pred brojnim zvanicama, među kojima su bili šef delegacije EU, Sem Fabrici i ministar odbrane, Aleksandar Vulin, govorili su ambasadori Holandije, Hiles Beshor Pluh i Norveške, Jern Eugen Jelsta, kao i ambasador Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova, a ambasador Pluh je poručio:

“Srbiju smatramo za partnera i prijatelja u važnim ciljevima, koji su pred alijansom u narednom periodu”.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos