Kako je ujak dao ime čuvenoj filmskoj nagradi?

U Holivudu spremaju spektakularne dodjele “Oskara” za 9. februar, a filmski hroničari podsjećaju, da su prvi “Oskari” dodjeljivani za nijeme filmove i da je tada glavna i najveća zvijezda, bio nezaboravni Čarli Čaplin. 

Kada su dodjeljivani prvi “Oskari”, zvuka još nije bilo u većini filmova, Čaplin je dobio posebnu nagradu, a najskuplji film u to vrijeme, koštao je za današnje uslove nezamislivo malo: “svega” dva miliona dolara.

Američka Akademija filmskih umjetnosti, osnovana je 1927. godine, kao neprofitna organizacija, kojoj je glavni cilj unapređenje filmske industrije.

Idejni začetnik bio je Luis B. Makser, šef tada moćnog “MGM” studija, a dvije godine kasnije, 16. maja 1929. godine, dodijeljeni su prvi “Oskari”.

Ceremonija dodjele nije bila ni blizu svečana, kao što je danas. Te večeri, u holivudskom “Ruzvelt” hotelu, okupilo se 250 ljudi, a neki od njih, kući su otišli sa prvim “Oskarima” u rukama.

Zanimljivo je, da je jedan film tada bio spriječen da se takmiči, jer je imao zvuk!

U vrijeme prve dodjele “Oskara”, zvuk je tek uveden u filmove, a film “Warner Brosa” – “Džez pjevač”, nije ušao u konkurenciju, jer je Akademija smatrala da “nije fer da se takmiči sa nijemim filmovima”.

Prva nagrada za najbolji film u istoriji dodjele “Oskara”, otišla je filmu “Wings” /”Krila”/, u režiji Vilijama Velmana.

Njemački glumac, Emil Dženings, dobio je prvog “Oskara” za najboljeg glumca, a u kategoriji za najbolju glumicu, slavila je Dženet Gejnor, koja je ujedno bila i jedina žena, koja je te večeri slavila na dodjeli “Oskara”.

Čarli Čaplin je trebao biti nominovan za najboljeg glumca, najboljeg pisca i najboljeg režisera komedije, ali su sve nominacije povučene, jer je dobio posebnu nagradu, za njegov doprinos glumi i filmu.

Mnogi filmski kritičari danas smatraju, da je upravo ta nagrada rezultirala njegovom nepopularnošću među kolegama u Holivudu.

Akademija je službeno počela da koristi naziv “Oskar”, tek 1939. godine, nakon što je izvršna direktorka Akademije, Margaret Herik, izjavila da mali zlatni kip, tj. nagrada, izgleda poput njenog ujaka Oskara.

Za mnoge glumce, “Oskar” je podsticaj za dalju popularnost i naredne nagrade, ali postoje zvijezde Holivuda, koje su nakon osvajanja “Oskara” izgubile značaj.

Jedan od najizrazitijih predstavnika te “gubitničke grupe” su Edrijan Broudi i Kim Bejsinger.

Broudi je dobio “Oskara” za ulogu u filmu “Pijanist”, Romana Polanskog. Glumio je Vladislava Špilmana, jevrejskog pijanistu, koji je čudom preživio uništenje varšavskog geta, u Drugom svjetskom ratu.

Nakon “Oskara”, pojavio se u još nekoliko filmova, glumio čuvenog slikara Salvadora Dalija, ali više nije imao posebno zapažene uloge.

Kritičari smatraju da nije tipičan ljepotan, poput Toma Kruza ili Meta Dejmona, pa zbog toga nije dobijao uloge…

Ali i ljepota može biti prokletstvo – to pokazuje karijera Kim Bejsinger, koja je u početku briljirala, ulogama u komedijama i dramama. Za ulogu u filmu “LA povjerljivo”, dobila je “Oskara” za sporednu ulogu, ali se od tada sasvim izgubila i više nije imala sličnih ostvarenja.

Filmska kritika vjeruje, da je izgled koštao Bejsingerovu bolje karijere, pošto su je producenti i režiseri uzimali samo za uloge, u kojima je izgled važniji od složenosti uloge.

Ovogodišnji “Oskar” već sada je u znaku filma “Džoker“, koji ima 11 nominacija i malo ko vjeruje da će ostati “praznik šaka”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos