- Advertisement -

Nemačka: Grad leži na 72 000 tone dijamanata, ali ne može da se obogati!

Stanovnici gradića Nerdlingen u Nemačkoj, znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da ga razruše kako bi se obogatili.

Nerdlingen, u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, nastao je na dijamantima, koji potiču od pre 15 miliona godina, kada je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procenjuju, da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a bio je težak oko tri milijarde tona.

Udarac je povećao temperaturu i pritisak, dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit.

Procenjuje se, da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da kuće grade na dragocenom tlu.

Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka, nije potvrđeno da je reč o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.

Tako su crkva Svetog Jurja i srednjevekovne zidine u Nerdlingenu, mnogo vredniji nego što bi se reklo na prvi pogled.

Iako je količina dijamanata ogromna, stanovnici za njih ne bi mogli da dobiju dobru cenu, jer su manji od 0,2 milimetra, pa ne nameravaju da razruše grad, kako bi došli do bogatstva.

Nemački grad, međutim, profitira na drugi način – turisti dolaze iz celog sveta, kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ris krater, u kom se nalaze uzorci kratera, koji je napravio asteroid.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.