Stiže “Zeleni labud”, odnosno katastrofa!

Stiže “zeleni labud” – jedna od najvećih destabilizacija u ekonomskom sistemu svijeta, koju neće moći da zaustave ni najjače centralne banke razvijenih zemalja, upozoravaju stručnjaci “Bank for International Settlements” – BIS. 

Klimatske promjene, dovešće do jedne od najvećih destabilizacija u ekonomiji, navodi se u analizi BIS-a, banke koju ekonomisti nazivaju “centralnom bankom, svih centralnih banaka”.

U analizi se tvrdi, da će “zeleni labud” biti katastrofalna i ekstremno opasna finansijska kriza.

Stručnjaci ove banke pozivaju svjetske Vlade da preduzmu konkretne korake, kako bi se smanjio uticaj klimatskih promjena.

Svijet je na ivici nove krize, sve podsjeća na 2008. godinu. Povećanje broja i intenziteta ekstremnih vremenskih uslova, izazvaće nepovratne finansijske gubitke.

Činjenica je da svijet gubi bitku sa klimatskim promjenama i one se pod hitno moraju integrisati u sve ekonomske modele svake države, navodi se u izvještaju.

Broj ekstremnih vremenskih pojava u zadnjih 40 godina je učetvorostručen, a ako se nastave još ekstremnije prilike, vjerovatno ćemo doći do toga da će se tražiti pomoć centralnih banaka, koje su odigrale vitalnu ulogu u posljednjoj finansijskoj krizi.

Ali, to sada neće biti moguće. Centralne banke neće opet moći spasiti svijet, tvrdi Luiz Avazu Pereira Da Silva, jedan od autora analize.

Sadašnje finansijske regulative i modeli neće moći da ublaže katastrofalne posljedice, koje će klimatske promjene imati na svjetski finansijski sistem.

Umjesto njih, potrebne su nove politike, u koje će biti uključene Vlade i centralne banke, ali i kapitalna ulaganja, ističe se u analizi.

Stručnjaci BIS-a gotovo da ne ostavljaju mogućnost da se finansijska kriza izbjegne.

“Zeleni labud” se od “crnog labuda” razlikuje po tome, što će se svi njegovi rizici sasvim sigurno jednog dana materijalizovati i može puno više da ugrozi čovječanstvo nego sama finansijska kriza, objašnjavaju ekonomsti.

Naime, “zeleni labud”, osim finansijske krize, za sobom povlači lančanu reakciju brojnih događaja i kriza, koje je trenutno teško predvidjeti.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos