U RTV Slovačke otkrivena bista Nikole Tesle!

Foto: Ministarstvo kulture Srbije

U auli zdanja Radio-televizije Slovačke, u Bratislavi, otkrivena je bista Nikole Tesle, rad vajara Ðorđa Lazića Ðapše, iz Sremskih Karlovaca.

Bistu je juče otkrila, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević, koja je poručila, da se danas u svetu ime Nikole Tesle izgovara glasno i sa puno poštovanja, što on i zaslužuje.

“Brojna udruženja, studentske i inženjerske organizacije, čuvaju uspomenu na velikana svetske nauke”, rekla je Milošević u izjavi za medije i dodala, da su o njemu napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće teorije, ali da je samo jedna istina.

Ona je, kako prenosi pokrajinska Vlada u saopštenju, istakla da je Nikola Tesla bio i ostao veliki naučnik, čovek bez čijih bi izuma, celo čovečanstvo teško moglo da živi sa puno komfora i slobode, a da je naša dužnost, da u znak zahvalnosti, ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi.

Naglašavajući da ima veliku čast i zadovoljstvo, što ih je delo velikog Tesle okupilo na ovom mestu, Milošević je u ime pokrajinske Vlade, zahvalila zbog svega učinjenog Udruženju Srba u Slovačkoj i Srpskom kulturno-informativnom centru, kao inicijatorima, kao i Ambasadi Srbije u Republici Slovačkoj, Ministarstvu kulture Slovačke i Radio-televiziji Slovačke, za realizaciju ove inicijative.

Zajedno sa resornim pokrajinskim sekretarom, bistu su otkrili direktor Radio-televizije Slovačke, Jaroslav Reznik, ambasador Srbije u Republici Slovačkoj, prof. dr Momčilo Babić i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Aleksandar Gajović. Svečanosti su prisustvovali i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Zoran Vapa i direktor Arhiva Vojvodine, Nebojša Kuzmanović.

U ime Udruženja Srba u Slovačkoj, obratio se Stane Ribič, koji je naglasio, da je Slovačka prepoznala planetarna dostignuća velikog naučnika Nikole Tesle i prihvatila predlog, da se bista znamenitog Srbina nađe na značajnom mestu u Bratislavi.

Kako Ribič navodi, Srbi su u Slovačkoj 2010. godine dobili status nacionalne manjine, a 2015. godine je srpski jezik uveden u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina, koji se koriste i u Evropskoj uniji.

“Udruženje Srba u Slovačkoj je, tokom prethodne decenije, mnogo toga uradilo na očuvanju srpskog nacionalnog identiteta”, kazao je Ribič i podsetio na uređenje srpskog zarobljeničkog vojnog groblja iz Prvog svetskog rata u Velikom Međeru, gde je sahranjeno više od 6.000 Srba.

Pored toga, obnovljena je i stara srpska crkva i groblje u Trnavi, a pored postavljanja biste Nikole Tesli, do sada su podignuti spomenici Jovanu Jovanoviću Zmaju i Dositeju Obradoviću u Modri, gradu u kom su ovi velikani nekada pohađali školu.

U njemu je osnovana i biblioteka, koja ima preko 3.000 naslova.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos