Godišnjica: Vinston Čerčil – jedna od najvećih političkih figura 20. vijeka…

Foto: Tanjug/AP

Engleski premijer i jedan od lidera antihitlerovske koalicije u Drugom svjetskom ratu, Vinston Čerčil, umro je 24. januara 1965. godine. 

Kao oficir, 1897. i 1898. godine, borio se u britanskim kolonijama Indiji i Sudanu, a u Burskom ratu, bio je ratni dopisnik.

Od 1905. do 1921. godine, bio je državni podsekretar za kolonije, ministar trgovine, unutrašnjih poslova, prvi lord Admiraliteta, ministar za municiju, ministar rata i vazduhoplovstva i ministar kolonija, a od 1924. do 1929. godine, ministar finansija.

Bio je ideolog i organizator intervencije protiv Oktobarske revolucije u Rusiji.

Kad je 1933. godine, u Njemačkoj došao na vlast Adolf Hitler, Čerčil je opomenuo Britaniju, da se što prije naoruža i da se Hitler može obuzdati samo beskompromisnim stavom.

U najtežim danima, poslije sloma saveznika u Norveškoj i pada Francuske, u maju 1940. godine, postao je premijer i vođa Konzervativne stranke.

Poslije Drugog svjetskog rata, bio je inicijator podjele svijeta na interesne sfere, te pristalica Hladnog rata i borbe protiv komunizma.

Poražen je na izborima 1945. godine, ali je poslije izborne pobjede konzervativaca 1951. godine, ponovo postao premijer.

Njegova najpoznatija djela su: “Lord Rendolf Čerčil”, “Moje afričko putovanje”, “Liberalizam i socijalni problem”, “Istorija svjetskog rata”, “Marlboro, njegov život i doba”, “Korak po korak”, “U borbu”, “Neumoljiva borba”, “Početak kraja”, “Memoari iz Drugog svjetskog rata”…

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos