Promovisana knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali

Knjiga, “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali”, predstavljena je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, a autor Đorđe Randelj, rekao je da je namjena knjige da srpski narod konačno sazna ili bar nasluti koga je imao za duhovnog vođu, u najtežih četvrt vijeka svoje moderne istorije. 

Randelj je naveo, da je patrijarha Pavla poznavao od 1988. godine, kada je bio vladika raško-prizrenski, te da je imao eparhiju, koja je obuhvatala cijelo Kosovo.

“Još tada je on za mene bio čudesna ličnost, nebeski pešak i moje delo je pretežno okrenuto njegovom radu dok nije postao patrijarh”, rekao je Randelj novinarima u Banjaluci, prije početka promocije knjige.

On je dodao, da se nečiji karakter i osobine, najbolje mogu poznati prije nego što zauzme najviši čin, te da je to slučaj i sa patrijarhom Pavlom. “Mislim da je to ona dragocenost, koju je narod prepoznao u ovoj knjizi, koja verovatno nije ni najbolja od 26 mojih dela”, rekao je Randelj.

On je izrazio zadovoljstvo što je knjiga stekla veliku popularnost širom svijeta, te što je na nalog novog patrijarha srpskog Irineja, prevedena i na engleski jezik.

“Narod danas želi ovu knjigu, jer je svestan da je bio savremenik ljudske veličine, a koju je imao u najtežem periodu moderne srpske istorije, kada se raspadala Jugoslavija i kada smo imali građanske ratove”, rekao je Randelj.

On je istakao, da je patrijarh Pavle srpskom narodu, u tim najtežim vremenima, pomogao da sačuva obraz, čast, te da uspravan izađe pred Boga živoga.

Urednik Izdavačke kuće “Besjeda” iz Banjaluke, Nenad Novaković, rekao je da je knjiga Đorđa Randelja o patrijarhu Pavlu, štivo za podsjećanje o velikom, možda i najvećem čovjeku, koji je živio krajem prošlog i početkom ovog vijeka.

“Što više vrijeme prolazi, on sve više raste u našim očima i postaje ličnost, koja se ne može zaobići. Da smo ga više slušali, te da smo više umjeli da razumijemo kako niskim tonom glasa govori o krupnim stvarima – mi bismo danas mnogo bolje živjeli”, rekao je Novaković.

On je istakao, da je Randeljova knjiga spis iz prve ruke i najpouzdaniji izvor.

Promociji je prisustvovala i pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske, Tanja Đaković.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos