Sveti Sava nam je ostavio zavjet – birati samo najbolje i najhumanije

Sveti Sava je, osim svega što je uradio za srpsku državu, crkvu, književnost, umjetnost, svom narodu ostavio neku vrstu zavjeta, da bi u svom vremenu trebalo da biraju samo ono najbolje i najhumanije, kaže autor kapitalne enciklopedijske knjige “Apostol Srba. Portreti i ikone Svetog Save Srpskog”, Andrej Vujnović. 

On ističe, da je Sveti Sava princip biranja najboljeg učinio osnovom svog djelovanja, ali i postavio ga u temelj svog naroda.

“Sveti Sava je prepoznavao ono najbolje u hrišćanskoj veri – prave vrednosti, koje je iz tog rasadnika presađivao u Srbiju. U stremljenju ka najboljem, ulagao je enormne napore u kojima je i sam sagoreo, ali i to danas Srbima može biti dobar putokaz na svim nivoima društvene lestvice”, navodi Vujnović za “Večernje novosti”.

Vujnović navodi, da je cilj knjige da ponudi što objektiniju sliku, a dragocjeni izvori su žitija Svetog Save, bez obzira na to što je riječ o sakralnom žanru, sa interpretacijama koje teško prelaze neke istorijske filtere.

“Dosta toga sačuvano je i u dokumentima nastalim u profanim, svetovnim kancelarijama. Direktni podaci postoje u njegovim spisima, iz čijeg stila se može prepoznavati njegov karakter i stav, ponekad možda i bolje nego iz onoga što su pisali njegovi glorifikatori”, navodi Vujnović.

On ističe, da djelo kroz posebne segmente približava Svetog Savu, kao prvog pravog pisca svoje zemlje, bogoslužitelja i bogoslova, filozofa, pravnika, ktitora, umjetničkog programera, putnika, ali i analizira njegov kult, ulogu koju je imao kao prosvjetitelj, hramove koji su mu posvećeni, njegove predstave u likovnoj umjetnosti, ali i značaj u istoriografiji.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je, u predgovoru naveo, da je autor, na više od 500 stranica ovog temeljnog i bogato opremljenog izdanja Istorijskog muzeja Srbije, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske, pred knjigu postavio zadatak, da bude pouzdan vodič kroz izuzetno obimnu pisanu građu o srpskom svetitelju.

Djelo se nadovezuje na izložbu “Sveti Sava Srpski”, čiji je autor prije nekoliko godina bio Vujnović, a objavljena je u godini obilježavanja osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos