Čovječanstvo je na 100 sekundi od propasti!

Tim naučnika, u kome je trenutno 13 dobitnika Nobelove nagrade, upozorava, da je takozvani Sat sudnjeg dana na “stotinu sekundi do ponoći”, što simbolizuje najveći dosadašnji stepen opasnosti po čovječanstvo. 

Sat Sudnjeg dana je hipotetički sat, koji mjeri koliko vremena ljude dijeli od apokalipse, a osmislili su ga naučnici.

Nivo opasnosti, utvrđuje se analizom podataka, koji se “protežu” od onih o informatičkom ratovanju, do opasnih tehnologija poput falsifikovanih video i zvučnih zapisa ili stepena militarizacije svemira i razvoja hipersoničnog oružja.

Sat je 1947. godine bio postavljen na “sedam minuta do ponoći”, a dosad najkritičnije godine, kada je otkucavao “dva minuta do ponoći”, bile su 2018. i 2019. godine, zbog neuspjeha u borbi protiv klimatskih promjena i nuklearne trke, kao i 1953. godine, zbog američkih i ruskih nuklearnih eksperimenata.

Najsigurnija godina, bila je nakon kraja Hladnog rata 1991. godine, kada je pokazivao 17 minuta do ponoći.

Naučnici iz tima Sata sudnjeg dana upozoravaju, da se ukidaju mehanizmi kontrole trke u nuklearnom naoružavanju, a upravo oni su više od pola vijeka pomagali sprečavanju katastrofe, navode agencije.

To uključuje prošlogodišnje otkazivanje sporazuma o kontroli nuklearnog oružja srednjeg dometa, što je otvorilo prostor SAD i Rusiji da započnu trku u razvoju do tada zabranjenog oružja.

SAD najavljuju da neće produžiti ni Novi “START” – sporazum o uništavanju zaliha oružja potpisan 2010. godine.

Ove godine, moglo bi doći do potpune propasti iranskog nuklearnog sporazuma. I Sjeverna Koreja najavljuje dalji razvoj strateškog oružja.

Što se borbe protiv klimatskih promjena tiče, dva velika samita UN-a, nisu dovela do dogovora o preduzimanju stvarno potrebnih mjera za dugoročno ograničavanje zagrijavanja, što je zacrtano Pariskim sporazumom.

Efekti toga već se vide u rekordnim toplotnim talasima i poplavama u Indiji i požarima, od Arktika do Australije.

Ako čovječanstvo gurne klimu u suprotnom smjeru od ledenog doba – nemamo razloga da vjerujemo da će ljudska civilizacija moći da živi u takvom svijetu, upozoravaju naučnici.

Kampanje dezinformisanja i lažne vijesti, koje su podstaki fabrikovani video-zapisi, takođe su snažna prijetnja društvenoj bezbednosti, a rast oružja koje počiva na veštačkoj inteligenciji, poput dronova koji napadaju ciljeve bez ljudskog nadzora, stvaraju neizvjesnost.

Rusija je objavila stvaranje nove hipersonične rakete, a SAD testiraju vlastito oružje, koje značajno ograničava vrijeme za odgovor napadnutih zemalja.

Svemir, dugo vremena područje međunarodne saradnje, sve više postaje militarizovan, testiranjem projektila i laserskog oružja, a SAD su stvorile novi rod vojske – svemirske snage, navode naučnici.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos