Odlazak, druge po snazi članice Unije…

Nakon izlaska Velike Britanije u petak, u ponoć, EU će imati manje stanovnika – 446 miliona, a njena teritorija biće smanjena za 5,5 odsto. 

Unija ostaje bez članice, koja je bila jedna od najvećih i najbogatijih.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta, u Briselu, simbolično će biti uklonjena britanska zastava, a Velika Britanija postaće “treća zemlja”.

U Evropskom parlamentu, više neće biti nijednog od sadašnja 73 britanska evroposlanika – 46 mjesta biće rezervisano za buduće države članice, a 27 će biti preraspodijeljeno.

Britanija više neće imati pravo na komesara u Evropskoj komisiji.

Britanski premijer, više neće biti pozivan na evropske samite, a predstavnici te zemlje neće učestvovati na ministarskim sastancima.

Kao državljani strane zemlje, Britanci više neće moći da se kandiduju za radna mjesta evropskih funkcionera u Briselu. Mnogi su, međutim, uzeli dvojno državljanstvo, kako bi mogli ostati u Uniji.

Britanija neće imati pravo glasa u EU, ali će do isteka prelaznog perioda, morati da uplaćuje svoj dio u evropski budžet. Britanija je drugi neto uplatilac u budžet EU /poslije Njemačke/.

Prema UN, oko 1,5 miliona britanskih državljana živi u nekoj drugoj članici EU, a najviše u Španiji, Francuskoj, Irskoj, Njemačkoj i Italiji.

Prema britanskoj Kancelariji za statistiku, 2,9 miliona državljana iz 27 članica EU živi u Britaniji, što je oko 4,6 odsto populacije.

U skladu sa Sporazumom o povlačenju, i Britanci u EU i državljani Unije u Britaniji, zadržaće svoja prava na boravak i rad u zemlji, u kojoj borave.

Državljani 27 članica EU, koji borave u Velikoj Britaniji, moraće se registrovati kako bi ostvarili ta prava. Za Britance, koji žive u EU, procedure se razlikuju od zemlje do zemlje.

Sloboda kretanja važiće do 31. decembra 2020. godine, navode britanski mediji.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos