Intervju – ministarka Joksimović: Važna godina za EU i Srbiju

Foto: Tanjug

Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović, kaže da Vlada Srbije ozbiljno, temeljno, aktivno i posvećeno sprovodi reformski proces i priprema pregovaračka poglavlja u svim oblastima, na putu ka EU i da je ova godina za Srbiju važna zbog definisanja nekih važnih politika za samu EU, a u okviru toga i “politike proširenja, koja je za Srbiju najvažnija”.

Upitana, šta Srbija može da očekuje na putu ka EU, u godini kada Savetom EU predsedavaju dve važne zemlje za Srbiju, Hrvatska u prvoj, a u drugoj polovini Nemačka, Joksimović kaže da su evropske integracije proces, koji se ne može meriti šestomesečnim predsedavanjem bilo koje države Savetom EU.

Ona pri tome naglašava, da je ova godina važna zbog definisanja nekih važnih politika za samu EU, a samim tim i “definisanje budućnosti politike proširenja, koja je za Srbiju najvažnija”.

Beograd, 28. januara 2020. – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic razgovarala je sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji San Maklaud. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

 

Važne su i druge stvari navodi ministarka i izdvaja raspravu o budžetu EU za narednih 7 godina, pošto se na osnovu opredeljenih finansijskih sredstava, koja se planiraju, može pretpostaviti da li se planira proširenje u smislu prijema novih članica u EU. Međutim, ni to ne mora ništa da znači, objašnjava Joksimović, jer ako u narednih 7 godina ili pre toga, budemo spremni za prijem, adaptiraće se i budžet EU ka novom proširenju.

“Sama politika proširenja je počela na neki način da se zakuvava i temom o budućnosti proširenja, sa francuskim predlogom, o novoj metodologiji pristupanja. Ona je prevashodno usmerena na one države, koje tek trebaju da otpočnu proces pregovora”, rekla je Joksimović i podsetila, da se to najviše odnosi na očekivanja Severne Makedonije i Albanije.

Ministarka podseća, da smo otvorili više od polovine poglavlja i da imamo jasno definisan pregovarački okvir, koji je usvojen od svih država članica EU.

Dobro je što zemlje članice EU i Evropska komisija, kako kaže, pokazuju interesovanje za naš stav o politici proširenja, jer proces evropskih integracija je, ipak, susret dve političke volje i mi moramo da budemo u to uključeni, da iznesemo naša očekivanja i da vidimo na koji način bi se merio dosadašnji napredak, koji je Srbija nesumnjivo postigla”, objašnjava Joksimović.

Beograd, 28. januara 2020. – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic razgovarala je sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji San Maklaud. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

 

Ona je dodala, da ne očekuje, da promene u novoj metodologiji budu velike, bar što se tiče Srbije.

“U ovom trenutku, Srbija ima pripremljenih pet pregovaračkih pozicija. Očekujem da ćemo u odnosu na jasan napredak u oblasti vladavine prava do kraja juna, to jest do kraja hrvatskog predsedavanja Savetom EU, otvoriti nova poglavlja.

Kaže i da je suštinska stvar ponovno definisanje zajedničkih interesa unutar EU, ali i EU i kandidata i potencijalnih kandidata.

“Cilj je da definišemo zajedničke interese, od Arktika do Mediterana, kako je svojevremeno i Pariska povelja za Novu Evropu iz 1990. godine predvidela, da će Evropa biti cela, kada bude jedinstvena u miru, prosperitetna od severa do juga i od istoka do zapada evropskog kontinenta”, istakla je ona.

Beograd, 28. januara 2020. – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic razgovarala je sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji San Maklaud. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

 

Dodaje, da će to biti zapravo i tema velike konferencije o budućnosti Evrope, koja bi trebalo da se održi tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU i da je dobro što su nemački i francuski ambasador u Beogradu, Tomas Šib i Žan-Luj Falkoni, rekli da očekuju da i sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati, sa posebnim naglaskom na Srbiju, budu uključeni i daju svoj stav i doprinos.

Kada je reč o Samitu EU-Zapadni Balkan, koji bi trebalo da se održi početkom maja u Zagrebu, Joksimović očekuje da će se do tada doneti odluke, vezane za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali i o samoj politici proširenja, koju prema rečima ministra, Srbija vrlo pomno prati. Naglašava i da se početkom februara očekuje i predstavljanje predloga EK o novoj metodologiji.

“Ja svaki dan imam razgovore na tu temu, sa različitim predstavnicima država članica EU i Evropske komisije”, kaže ona.

Važan segment definisanja novog evropskog dogovora je i Zeleni dogovor, koji je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, u januaru predstavila.

Beograd, 16. decembra 2019 – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic na konferenciji za medije sa ministrom za evropske poslove Italije Vicencom Amendolom. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC/ jd

 

 

“To će biti vrlo značajno i za nas”, rekla je Joksimović, jer nema održivog Zelenog dogovora za Evropu, ako nije uključen i Zapadni Balkan. U tom smislu očekujem i da neka vrsta Zelenog dogovora za Zapadni Balkan bude predstavljena.

Upitana da prokomentariše poslednje istraživanje javnog mnenja, koje sprovodi njeno ministarstvo, u kom se navodi da 54 odsto građana Srbije podržava članstvo Srbije u EU, Joksimović je naglasila, da su duga putovanja uvek teška i nezgodna, ali da su isplativa zbog krajnjeg cilja.

“Evropske integracije za Srbiju su težak i zahtevan put, jer je politički, taj proces za Srbiju dosta komplikovan, ali kada pitate ljude, da li ste za punopravno članstvo i kako biste glasali na referendumu, za da Srbija uđe u EU je 54 odsto”, ističe Joksimović.

Prema istom istraživanju, 24 odsto je protiv, dok oko 22 odsto nema jasan stav po tom pitanju.

Brisel, 10. decembra 2019 -Srbija je na Medjuvladinoj konferenciji u Briselu veceras otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU. Otvoreno je poglavlje 4 koji se tice slobode kretanja kapitala. Delegaciju Srbije u Briselu predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimovic, a ispred EU otvaranju poglavlja prisustvuju komesar za prosirenje Oliver Varheji i predsedavajuca Savetom EU, finska ministarka za evropske poslove, Titi Tupurainen. FOTO TANJUG / ZORAN STANIC / bb

 

 

Na pitanje, da li podržavaju reforme koje se sprovode, 73 procenta građana reklo je “da”, što svedoči da je reformski put jasan i da je doneo puno pozitivinih pomaka u životu građana.

Dodaje, da Srbija sprovodi reforme u svim oblastima i posebno vladavini prava, a prenaglašene kritike od strane pojednih predstavnika civilnog drustva, nevladinih organizacija i opozicionih partija, neutemeljene su i tendenciozne i u najvećem broju slučajeva, politički motivisane.

Komentarišući izjavu predsednika Odbora za evropska pitanja, nemačkog Bundestaga, Gintera Krihbauma, koji je, osvrćući se na spoljnu politiku Srbije, rekao da “ne ide da kandidat za pristupanje posmatra EU i Rusiju kao ravnopravne partnere”, ministar Joksimović je ukazala da nema mesta poređenju odnosa Srbije sa EU i Srbije sa Ruskom Federacijom, jer Srbija ima ugovorni odnos sa EU.

Objasnila je, da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju definiše brojne reformske aktivnosti i obaveze Srbije, a i EU je najveći trgovinski partner Srbije i najveće investicije dolaze iz EU, što je donelo već do sada značajan impuls ekonomijama članica EU.

Beograd, 13. decembra 2019.- Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovic (S) i ambasador Nemacke Tomas Sib prisustvovali su svecanosti kojom je obelezen zavrsetak jos jedne uspesne godine u segmentu razvojne saradnje i partnerstva dve drzave. Jadranka Joksimovic, koja je i koordinator razvojne saradnje, ukazala je da je Nemacka veoma znacajan politicki, ali i pouzdan bilateralni partner, sto potvrdjuje i podatak da je ta drzava – kroz brojne razvojne projekte u Srbiji investirala preko 1.9 milijardi evra, navodi se u saopstenju resornog ministarstva. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

 

 

Naše strateško opredeljenje, precizirala je ministarka, jeste EU i bilo bi dobro, da i EU ove godine definiše politiku proširenja, u pravcu kredibilno partnerskog odnosa i sa više posvećenosti kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Srbija je, ističe ona, jedina zemlja koja pregovara pod striktnim i rigidnim kriterijumima, naglasila je ministarka i navela da smo jedina zemlja, koja je morala da poglavlja o vladavini prava otvori na početku pregovora i koja će biti zatvorena na kraju, odnosno pre stupanja u članstvo.

Ona je takođe podsetila, da je Srbija poslala pregovaračku poziciju i za poglavlje 27, o zaštiti životne sredine i klimatskih promena, koja je, kako navodi, jedno od najzahtevnijih poglavlja, na kom je veliki broj institucija i zainteresovanih strana dugo radio.

Joksimović zaključuje i da su izbori koji slede, najbolji test, koji će pokazati da li građani podržavaju kurs Vlade Srbije, koji je povezan i sa evropskim putem, pre svega sa razvojem Srbije i reformama i da očekuje da će izbori potvrditi, da su građani prepoznali reforme i ukupan napredak”.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos