Aušvic je u Austriji dugo bio tabu tema…

Bivši koncentracioni logor, Aušvic, važi u svetu kao simbol holokausta, a u Austriji je on bio dugo godina tabu tema.

U Austriji nisu želeli da govore o zločincima, već su pričali, samo o žrtvama iz Austrije, te se decenijama Austrija u memorijalnom centru tog nekadašnjeg logora, predstavljala kao “prva žrtva nacizma”.

Istoričari i dan danas tvrde, da nedostaje fokusirano istraživanje o Aušvicu, to jest, još uvek je nejasno koliko je uopšte Austrijanaca ubijeno u tom logoru.

Prema “knjigama smrti”, ubijeno je nešto više od 1.000 Austrijanaca, ali je poznato da je većina žrtava odmah po dopremanju, direktno smeštana u gasnu komoru, bez upisivanja imena.

Procene govore o više od 11.000 Austrijanaca, što je jedna šesnaestina svih austrijskih žrtava holokausta.

Inače, ogromna većina žrtava iz Austrije bili su Jevreji, kao i Romi, a veoma mali broj Austrijanaca, bili su u tom logoru iz političkih razloga.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, Aušvic je bila tabu tema u Austriji, zemlji u kojoj je rođen Adolf Hitler, koji je pokrenuo “mašineriju smrti”.

Do 1950-tih, Aušvic u austrijskoj javnosti nije tematizovan, kao mesto patnje političkih protivnika nacizma i otpora, pošto su Jevreji inače, kao najveća grupa žrtava, smatrani kao “žrtve političkog progona”.

Tek početkom 1960-tih, podstaknuti suđenjem protiv Adolfa Ajhmana u Jerusalimu, Aušvic je u austrijskoj javnosti postao tema, a ubrzo i sinonim nacističkih zločina.

Prvi austrijski političar, koji je posetio Aušvic, bio je vicekancelar, Bruno Piterman, 1962.godine.

U memorijalnom centru, u kom je svaka zemlja iz koje potiču žrtve, mogla da postavi nacionalnu izložbu, dugo je trajalo dok Austrija nije to učinila.

Tek 1978. godine, na 40. godišnjicu “Anšlusa”, u “Bloku 17” državnog muzeja Aušvic-Birkenau je otvoreno austrijsko mesto sećanja.

U okviru te izložbe, koja je decenijama ostala nepromenjena, Austrija se prikazala kao “prva žrtva nacizma”.

Na jednoj velikoj fotografiji, na ulazu, videla se vojnička čizma nad crveno-belo-crvenom kartom Austrije.

I pored brojne kritike, tek je 2005. godine, na 60. godišnjicu oslobađanja Aušvica, promenjena fotografija na ulazu austrijskog mesta sećanja.

Kao prelazno rešenje, postavljen je baner sa tekstom – “ovo shvatanje istorije nije u saglasnosti sa današnjom Austrijom”.

Pre sedam godina, sklonjena je stara postavka i raspisan konkurs za novu izložbu, a od septembra prošle godine, sprovodi se sveobuhvatna sanacija “Bloka 17”, te se sa otvaranjem nove izložbe može računati tek iduće godine.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos