Bregzit: Šta će se promeniti posle 31. januara?

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija napušta Evropsku uniju sutra u ponoć po centralnoevropskom vremenu, odnosno u 23.00 časa, po vremenu u Londonu i odmah će ući u 11-mesečni period tranzicije, preneo je BBC.

Tokom tranzicije, Velika Britanija će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU.

Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promena.

Poslanici Velike Britanije, njih 73, će automatski izgubiti svoja mesta u Evropskom parlamentu, jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije.

Međutim, tokom perioda tranzicije, Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu reč o pravnim sporovima.

Britanski premijer, Boris Džonson, moraće da bude posebno pozvan, ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima, na samitima Saveta EU.

Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU, na kojima se odlučuju stvari poput ograničenja ribolova.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom sveta, o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju roba i usluga, jer dok je bila članica EU, nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama, poput SAD-a i Australije.

Pristalice Bregzita tvrde, da će sloboda postavljanja sopstvene trgovinske politike, podstaći ekonomiju Velike Britanije.

Dogovaranje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU je prioritet, tako da dodatni troškovi za robu i druga trgovinska ograničenja ne budu potrebni, kada se završi period tranzicije.

Ako se postignu bilo kakvi trgovinski sporazumi, oni neće moći da se primenjuj,u dok se ne završi period tranzicije.

Britanski pasoši će promeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina, biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje, biće i dalje validni.

Sutra će u opticaj ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija, sa datumom “31. januar” i natpisom: “Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima”.

Tim, koji je vodio pregovore između Velike Britanije i EU i pripreme, za slučaj da dogovor ne bude postignut, biće raspušten na dan Bregzita.

Tim za predstojeće razgovore biće, inače, smešten u Dauning stritu 10.

Nemačka neće izručivati svoje građane Velikoj Britaniji, tačnije neće biti moguće da osumnjičeni počinioci krivičnih dela budu vraćeni u Veliku Britaniju, ukoliko pobegnu u Nemačku, jer nemački Ustav ne dozvoljava ekstradiciju sopstvenih građana, ukoliko se ne radi o zemlji članici EU.

Budući da tranzicioni period počinje odmah nakon Bregzita, većina drugih stvari ostaje ista, barem do 31. decembra 2020. godine.

Avioni, brodovi i vozovi saobraćaće kao i obično, a i tokom tranzicionog perioda, državljani Velike Britanije čekaće u redovima rezervisanim samo za države članice EU.

Dok im ne istekne važnost vozačke dozvole i pasoši za kuće ljubimce biće validni, a važiće i evropske kartice zdravstvenog osiguranja i one će moći da budu korišćene u bilo kojoj državi članici EU, kao i u Švajcarskoj, Norveškoj, na Islandu i u Lihtenštajnu i biće validne tokom perioda tranzicije.

Sloboda kretanja i dalje će se primenjivati tokom tranzicije, tako da će državljani Velike Britanije i dalje moći da žive i rade u EU, kao što to trenutno čine.

Isto se odnosi i na žitelje država članica EU, koji žele da žive i rade u Britaniji.

Državljani Velike Britanije, koji žive u EU i dalje će primati državnu penziju, a takođe dobijaće i godišnje povećanje.

Britanija će nastaviti da doprinosi budžetu EU tokom tranzicionog perioda, a trgovinska razmena između Britanije i EU, biće nastavljena bez uvođenja dodatnih troškova ili provera.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos