Dobro razmišljati o podacima, koje delimo na društvenim mrežama

Dan privatnosti podataka o ličnosti obeležen je prekjuče, a osnovan je s ciljem da podigne svest o značaju zaštite ličnih podataka i da promoviše važnost privatnosti.

Iz digitalne agencije Namics dodaju, da je ovaj neformalni praznik, pre svega, edukativnog karaktera i da bi trebalo da skrene pažnju na način, na koji se lični podaci koriste na internetu.

Filip Gort iz Namics-a objašnjava, da su podaci o ličnosti sve informacije na osnovu kojih možemo identifikovati neko fizičko lice. To mogu biti ime i prezime, adresa, godine, matični broj, čak i lokacija i IP adresa, saopšteno je iz te agencije.

„Razvoj tehnologije je mnogo promenio način, na koji se odnosimo prema podacima o ličnosti i uticao je na našu percepciju privatnosti. Mnogo stvari delimo na društvenim mrežama, otkrivamo lokaciju mobilnog telefona, a da nismo dovoljno upoznati sa posledicama toga, niti smo svesni prava koja imamo, kad je u pitanju zaštita podataka o ličnosti”, objašnjava Gort.

On dodaje, da je upravo zbog toga, Savet Evrope inicirao obeležavanje Dana privatnosti podataka o ličnosti.

Dan privatnosti podataka o ličnosti, prvi put je obeležen 2006. godine, a od 2009. godine, pod nazivom Dan zaštite podataka o ličnosti, obeležava se i u vanevropskim državama.

Tokom ovog dana, nacionalne Vlade, parlamenti, tela za zaštitu podataka o ličnosti i drugi akteri, organizuju niz različitih aktivnosti, koje bi trebalo da edukuju ljude i podstaknu ih da vode više računa o ličnim podacima.

Filip Gort objašnjava, koji su najjednostavniji koraci za zaštitu podataka o ličnosti:

“Pre svega, treba razmišljati o stvarima koje delimo putem društvenih mreža. Mi često postavljamo različite podatke o tome gde putujemo, šta jedemo i s kim se družimo i tako dajemo pristup velikom broju podataka, koji kasnije mogu biti iskorišćeni na način koji nam se ne dopada. Zatim, uvek treba kreirati takozvane jake pasvorde i praviti različite lozinke za svaki nalog”.

Gort je objasnio da se „jak” pasvord pravi tako, što treba izbegavati generičke reči i reči koje se lako pogađaju, odnosno kombinovati slova i brojeve.

Digitalna agencija Namics se više od 20 godina bavi digitalnom transformacijom poslovanja, a od 2014. godine, prisutna je i na tržištu Srbije.

Namics zapošljava oko 550 profesionalaca u Sent Galenu, Cirihu, Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu i Beogradu, a ima timove za Java, .NET i Frontend programske jezike, Salesforce timove, kao i timove za mobilna rešenja, dizajn i QA.

U novembru 2018. godine, Namics se spojio sa Merkle-om, svetskim liderom za digitalna rešenja, zasnovana na podacima, čime je postao deo Dentsu Aegis Network-a i omogućio softverskim inženjerima i dizajnerima da savladaju nove usko-specifične oblasti.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos