Godišnjica: Gandizam – mirno osvajanje slobode…

Foto: Youtube screenshot

Veliki indijski državnik i mirotvorac, borac za nezavisnu Indiju i tvorac pasivnog otpora agresiji, Mohandas Karamčad Gandi, ubijen je 30. januara 1948. godine. 

Gandija, koga su nazivali Mahatma /velika duša/, pola godine nakon sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio cijelog života, u Nju Delhiju je ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha”, koja se protivila njegovoj politici stišavanja antagonizama između hindusa i muslimana.

Gandi je završio prava u Engleskoj 1891. godine. Od 1893. do 1914. godine je u južnoj Africi predvodio tamošnje Induse, a od 1919. godine, pokret za nezavisnost Indije.

Doktrina gandizma, koju je usvojio Indijski nacionalni kongres – partija na čelu borbe za nezavisnost, manifestovala se u pasivnom otporu.

Gandi, koji je asketski živio, često je štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje, pred kojim je britanska kolonijalna vlast bila nemoćna. Ni čestim hapšenjima nije zaustavljen – stekao je ogroman ugled i popularnost, ne samo u Indiji, te postao simbol borbe naroda te velike azijske zemlje za nezavisnost.

Mahatma Gandi je bio vođa pokreta nezavisnosti Indije i tvorac jedne vrste građanske neposlušnosti, koja će kasnije postati veoma česta širom svijeta.

Gandija danas pamte i po nekim izrekama, koje su objašnjavale njegov pogled na politiku i život: “Moto života: obrisati svaku suzu sa svakog oka”, “Nema puta ka miru. Mir je put”, “Sa parolom `oko za oko` cio svijet će završiti slijep”, “Ja bih postao hrišćanin, kad bi hrišćani bili hrišćani dvadeset i četiri časa dnevno”, “Sila je oružje slabih – nenasilje je oružje jakih”…

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos