Štediše banaka bivše SFRJ, iz BiH, upućene na Sudove u Srbiji

Srbija je odbila da prizna vraćanje štednje u Invest i JIK banci Beograd, za 1.400 štediša iz Federacije BiH i oni su upućeni da svoje pravo dokazuju pred Sudom u Beogradu, potvrdila je za Klix.ba, predsednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, Amila Omersoftić.

Omersoftić je podsetila na presudu iz 2014. godine, Evropskog suda za ljudska prava, u predmetu Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije, u kojoj su tužioci naveli da nisu mogli da podignu “staru” deviznu štednju sa svojih računa, u BiH podružnicama Ljubljanske banke i Invest banke, nakon raspada SFR Jugoslavije.

“Srbija je velikom broju štediša, koji su bili u BiH 1997. godine, odbila zahtev za verifikaciju, zato što je Agencija za privatizaciju FBiH dala netačne podatke, da je njihova štednja u BiH”, rekla je Omersoftić, dodajući da je u presudi Evropskog suda navedeno, da se ta štednja nalazi u Srbiji.

Ona kaže i da je prema evidencijama Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, 4.773 vlasnika računa.

“Prema informaciji koju smo dobili iz Beograda, oni od toga imaju 1.400 prijavljenih za povrat i za njih su pripremljena rešenja, kojim će se odbiti vraćanje štednje. Mnogi su ta rešenja već dobili ovih dana. Oni će morati da pokrenu sudske postupke u Beogradu, da bi dokazali da imaju pravo na taj novac”, rekla je Omersoftić.

Ona je dodala i da su se obraćali predsedavajućem Saveta ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, s obzirom da je to telo 2017. godine utvrdilo, da štediše nisu ostvarile nikakvo pravo po toj štednji u Srbiji.

To sada znači, kako je pojasnila, da svako pojedinačno mora da ode u Beograd i pokrene postupak.

Štediše, inače, kako prenosi Klix-ba, strahuju da će procesi pred sudovima u Srbiji trajati godinama, a Omersoftić navodi, da je jedini način da se dođe do rešenja, pokretanje krivične prijave protiv direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

“Na osnovu krivične odgovornosti se može tražiti obnova postupka u Srbiji”, zaključila je.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos