Biber: Đukanović ide na polarizaciju, a ne na spuštanje tenzija

Foto: Tanjug

Stručnjak za Balkan, sa Univerziteta u Gracu, Florian Biber, ocenio je da poslednja izjava crnogorskog predsednika, Mila Ðukanovića, odražava njegovo interesovanje za polarizaciju, a ne za smirivanje tenzija.

Ðukanović, takođe i predsednik DPS-a, u poneđeljak je na sednici Opštinskog odbora u Tivtu, poručio građanima da ne dozvole da se njihova verska sloboda zloupotrebljava na način, na koji se ovih dana zloupotrebljava, da bi se srušila Crna Gora i da ne dozvole da budu “deo tog ludačkog pokreta”.

Biber je za podgoričke Vijesti rekao, da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, “na mnogo načina bio uspešan mamac Vlade, da polarizuje i skrene pažnju”.

“Kao što je Venecijanska komisija, u izveštaju prošle godine napomenula, nedostaju neke ključne garancije da će crkve u državnom vlasništvu i dalje biti dostupne Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Iako Ðukanović i Vlada ističu da će to biti tako, ali zakoni to ne garantuju”, rekao je Biber.

On je dodao, da kao takav, Zakon doprinosi niskom nivou poverenja i ne bavi se mogućnošću, da ga Vlada može upotrebiti za mešanje u verske slobode.

“U suštini, takođe je to klasičan Ðukanovicćev potez, koji je preokrenuo postojeću polarizaciju u društvu u svoju korist. Znajući da je “druga” strana manje brojna, on može još jednom povezati građane sa svojom Vladom. U tome mu je, kao i obično, korisna pomoć srpske nacionalističke opozicije i crkve, koja u reakciji preko vrha, nije uspela da izgradi saveze i bila je igračka u rukama Vlade. Kao takva, Ðukanovićeva izjava samo dosipa ulje na vatru”, rekao je Biber.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos