- Advertisement -

Godišnjica – Laza Kostić: Pjesnik, pisac, prevodilac, helenista…

Čuveni srpski pisac, Laza Kostić, autor po mnogima najbolje srpske pjesme, “Santa Marija dela Salute” /Sveta Marija od Zdravlja/, rođen je 31. januara 1841. godine. 

Kostić je začetnik srpske avangardne lirike, čija je poezija vrhunac romantizma u srpskoj književnosti.

Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava diplomirao Pešti, gdje je i doktorirao.

Kao saradnik Svetozara Miletića, vođe Srba u Vojvodini, u borbi za nacionalna prava, odlazio je u tajne misije u Srbiju i Crnu Goru. Dva puta su ga hapsile mađarske vlasti.

Laza Kostić je, naveli su njegovi savremenici, bio snažna i originalna lirska priroda, poliglota i intelektualac izuzetnog obrazovanja. Obogatio je srpski jezik novim izrazima i unio nove i smjele pjesničke oblike /jamb/.

Zahvaljujući njegovim prevodima, djela najvećeg engleskog i svjetskog pisca, Vilijema Šekspira, postala su poznata i na ovim prostorima.

Najpoznatija djela Laze Kostića su lirske pjesme, balade, tragedije “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, rasprave “Kritički uvod u opštu filozofiju”, “O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju”, estetički spis “Osnova lepote u svetu, s osobitim obzirom na srpske narodne pesme”.

Laza Kostić je bio pjesnik, pisac, novinar, filozof, poliglota i političar, a smatran je jednim od najvećih umova srpske literature. Posvetio se pisanju poezije i prevođenju sa evropskih jezika.

Bio je najzanimljivija i najistaknutija pjesnička ličnost druge polovine 19. vijeka, u Srbiji.

Znao je grčki, latinski, njemački, francuski, engleski, ruski i mađarski, na svim tim jezicima je čitao, sa nekih prevodio, a na njemačkom, francuskom i latinskom i pisao.

Na njegovo intelektualno obrazovanje, najveći uticaj imali su helenska književnost i filozofija: Homer, Eshil, Heraklit…

Sa samo osamnaest godina, 1859. godine, Kostić je počeo da prevodi Šekspira na srpski jezik. Helenizam, Šekspir, srpska narodna poezija – to su tri osnovne pretpostavke Kostićevog djela.

Svoju čuvenu pjesmu, “Santa Marija dela Salute”, posvetio je tragično preminuloj Lenki Dunđerski i te stihove mnogi kritičari i poznavaoci poezije, smatraju najboljim pjesničkim ostvarenjem u srpskoj književnosti.

Laza Kostić je preminuo 26. novembra 1910. godine, u Beču, a sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblju, u Somboru.

Ostaće zapamćen kao jedan od najznačajnijih književnika srpskog romantizma.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.