Milić: Interesi Srbije i SAD oko dijaloga se približavaju

Foto: Tanjug

Inicijative za uspostavljanje avio-linije, između Prištine i Beograda i železničkog povezivanja, uz angažman specijalnog izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, direktorka Centra za evroatlantske studije, Jelena Milić, vidi kao približavanje američkih i srpskih interesa u ovom trenutku.

“SAD imaju svoje interese zašto im je stalo da se neke stvari ubrzaju i povežu. Za Srbiju je jako dobro, što su se naši i američki interesi ovog puta poklopili”, objašnjava Milić i dodaje, da kada SAD nešto odluče, itekako su u stanju to da realizuju.

Kaže da u aktuelnim razgovorima postoji ekonomski i politički aspekat, te da Amerikanci rade vrlo pametno i odmereno.

Milić ističe da je to dobro za Srbiju, jer “fazna rešenja“, poput ovih, ne isključuju kasnija moguća politička rešenja, koja bi otvorila put za “prevazilaženje strahova od posledica sveobuhvatnog i multidimenzionalnog rešenja”, koje recimo ima Nemačka, zbog stava SAD da nema crvenih linija.

“Ovo pomaže da se strahovi amortuzuju”, kaže Milić za Tanjug.

Ona dodaje, da su aktivnosti specijalnog izaslanika američkog predsednika, Donalda Trampa, za pregovore Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, za sada ekonomske prirode, ali do njih je dovela politika i oni će na kraju imati, veruje, pozitivne, upravo političke implikacije.

Prema njenim rečima, prihvatanja kompromisa između Beograda i Prištine, koji vodi Srbiju do EU, učvršćuje njenu poziciju u zapadnoj političkoj hemisferi i omogućava ponovno uspostavljanje strateškog partnerstva sa SAD, što je ”win-win” situacija.

Milić konstatuje, da su se geopolitičke okolnosti promenile, da Srbija ide napred, popravlja se, da više Kosovo ne može da ima monopol na ulogu žrtve i da je to ono što zbunjuje one, koji neće da vide pozitivne efekte ove inicijative.

“Od toga imamo korist u ekonomskom smislu, pojačane investicije, ali takođe, od toga korist imaju i Albanija, BiH, Crna Gora i Makedonija”, objašnjava Milić i dodaje, da bi bilo krajnje neozbiljno da se upropasti ova izuzetno dobra prilika, zbog odnosa nekih u Nemačkoj prema Trampovoj administraciji ili u Vašingtonu.

Komentarišući kritike Boda Vebera, da bi takva angažovanost SAD, bez vođstva EU, bila Pirova pobeda Vašingtona, Milić kaže da su neprihvatljive, imajući u vidu najavljenu posetu šefa evropske diplomatije, Žozepa Borela, upravo Beogradu i Prištini.

“Mi nismo čuli od Vebera da su fazna rešenja prepreka za sveobuhvatni sporazum, dok je zagovarao potpisivanje Briselskog sporazuma. Takođe, nismo čuli ni reč o neispunjavanju obaveza kosovske strane, za formiranje Zajednice srpskih opština i bilo čega drugog”, objašnjava Milić.

Rekla bih, navodi ona, da ovog puta Veberovi i komentari Danijela Servera, koji je, kaže progutao knedlu od muke što se nešto dešava, sada više govori o otklonu, koji imaju prema Trampu i da govore o podršci nekim interesima državne administracije Kosova.

“Kako može da bude Pirova pobeda, ako će to da poveže građane južno od Ibra, njihov deo Kosova, na kome oni žive, sa užom Srbijom i sa ostatkom na neki način. Infrastrukturno i trgovinsko povezivanje u okviru celog regiona je nešto, što može samo da koristi i tu niko ne izbacuje EU, ona je tu od početka dobrodošla” naglašava Milić.

Srbija pregovara sa SAD, SAD pregovara sa EU i to je to, kaže. I dobro je što je tako. “Niko, što je imao dobre odnose sa SAD, nije propustio priliku da uđe u EU, ako je hteo”, poručuje Milić.

Ona smatra, da članstvo u EU I uopšte EU moraju da ostanu glavni ciljevi Srbije, ali da za Beograd, koji mora da učini muku i da prihvati sveobuhvatno rešenje, mora da postoj dodatna nagrada.

“Da bi javnost podržala demokratski kompromis o Kosovu, Srbija mora da dobije nešto opipljivije, ne osporavajući i ne otežavajući evropske integracije”, kaže Milić i zaključuje, da je EU zapravo nužan partner SAD, da bi i politički angažman imao svoju težinu.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos