RSE: Španija preti bojkotom samita u Zagrebu zbog Prištine

Španija preti da će bojkotovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, zbog učešća Prištine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na “pouzdane izvore” u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Kako navodi, španski zvaničnici su upozorili domaćine skupa, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu, na kom “Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana”.

RSE tvrdi i da je iz više izvora potvrđeno, da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU, već obaveštene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU, koja ne priznaje Kosovo, preskoči samit u Zagrebu.

U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU, navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsedništva.

RSE ocenjuje, da je i predsednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, posredno priznao da stvari u organizaciji samita ne idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice.

Na pitanje RSE o mogućim problemima u organizaciji samita, zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandroković je rekao, da nije lako uskladiti interese svih država članica EU.

“Kada postoje suprotstavljeni interesi, onda se dugo pregovara”, rekao je Jandroković i dodao, da je premijer Andrej Plenković, u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.

Jandroković je poručio, da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće, da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav Vlade u Zagrebu i njenog premijera.

“Ne dele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših suseda. Hoće li to biti dovoljno za uspeh samita, u ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću, ali se nadam da će samit doneti takve rezultate, da će svi biti zadovoljni”, rekao je Jandroković.

RSE navodi, da su zagrebački zvaničnici i dalje uvereni, da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih na samit.

Kako dodaje, više diplomatskih izvora im je potvrdilo da Hrvatska intezivno radi “na svim nivoima”, s ciljem pronalaska rešenja, kako bi samit bio uspešan, tako što će biti omogućeno učešće na samitu, kako Španije, tako i Prištine.

“Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija”, rekao je za RSE, jedan izvor iz hrvatskog predsedavanja.

Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac predsedavanja Hrvatske EU koja, dodaje RSE, namerava da ovim samitom potvrdi jasnu evropsku prespektivu za sve zemlje regiona, navodi RSE.

Vlada u Madridu, na svim skupovima na evropskom nivou, osporava ravnopravno učešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja, među kojima je i prošlogodišnji samit u Sofiji, na kom Madrid nije učestvovao iz istih razloga.

Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i regiona, koji je održan u avgustu prošle godine, u Helsinkiju, tadašnji španski šef diplomatije, Žozep Borelj, je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos