Standard: EU nejedinstvena oko politike proširenja

Evropska unija je i dalje nejedinstvena, kad je reč o politici proširenja na jugoistočnu Evropu, ocenjuje bečki dnevnik “Standard” i dodaje, da francuski predsednik, Emanuel Makron, želi najpre da reformiše Uniju, a nemačka kancelarka da Albanija i Severna Makedonija, konačno počnu pristupne pregovore.

“Siguran način za podsticanje glasina je, da se neko ostavi da dugo čeka”, ukazuje list podsećajući da, suprotno onom što je obećano, Evropska komisija nije u utorak predstavila novu metodologiju proširenja na Balkan.

“Standard” podvlači da iznenadno odlaganje dugo očekivanog dokumenta nije ni objašnjeno, te da je očigledno samo da već duže vreme postoji svađa između Nemačke i Francuske u vezi proširenja.

List podseća, da je Francuska prošle godine, vetom u Savetu EU sprečila otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Nemačka kancelarka je tu temu postavila kao “šefovsko pitanje”, ali kod predsednika Francuske ništa nije postigla.

Prošle nedelje, ona je još jednom jasno stavila do znanja, da Albanija i Severna Makedonija trebaju konačno da pregovaraju sa EU.

“Standard” podseća da je Francuska u novembru predstavila svoj papir, o uvođenju nove metodologije za približavanje kandidata EU.

Makron želi da se najpre EU reformiše i da tek onda mogu pristupiti nove države, a u tom dokumentu se ukazuje da potrebna politička, ekonomska i socijalna transformacija, u državama jugoistočne Evrope napreduje presporo, zbog čega je neophodno da se promeni metodologija EU.

Međutim, konstatuje bečki list, ta analiza iz Pariza, ne odgovara realnosti na terenu, ne zato što postoji pogrešna metoda EU, već što ne postoji politička volja lokalnih političkih elita, izuzev u Severnoj Makedoniji i Albaniji, da nešto menjaju ili uopšte doprinesu EU.

To, smatra list, leži u tome da partije podrivaju pravosuđe i od toga profitiraju.

“Crna Gora, koja već od 2012. godine pregovara, praktično je otvorila sva poglavlja, ali zatvorila samo tri, a za dva Vlada nije morala ništa da učini, da u tome uspe. Srbija, koja pet godina pregovara, je zatvorila dva poglavlja i reformski proces pre dve godine praktično obustavila”, tvrdi “Standard”.

Francuska insistira sada na tome, da u novom dokumentu Evropske komisije, prisutpni proces bude reverzibilan, a sankcije postoje već sada – može da se ukine bezvizni režim.

Države članice EU su saglasne, da ubuduće više novca treba biti obezbeđeno za region, kako bi se uticalo protiv eksternih uticaja.

Razmišlja se, kako navodi list, i o alternativama za punopravno članstvo, na primer pristupanje zajedničkom tržištu ili romingu sa EU.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos