Neverovatno detaljne fotografije površine Sunca!

Foto: Youtube printscreen

Solarni teleskop Danijel Inuje, na Havajima, snimio je fotografije Sunca, na kojima se mogu videti detalji naše zvezde, kao da se posmatraju sa razdaljine od 30 kilomatara.

Koliko je to upečatljivo dostignuće, govori činjenica da Sunce ima prečnik od oko 1,4 miliona kilometara, a udaljeno je 149 miliona kilometara od Zemlje.

Na snimcima se vide oblici nalik ćelijama, koji su zapravo veličine američke države Teksas, prenosi BBC.

U njima se proizvode mase vrelog, uzburkanog gasa ili plazme.

Taj solarni materijal se izdiže iz svetlog centra, a plazma se hladi i tone u okolnim tamnim trakama.

Solarni teleskop će raditi zajedno s NASA solarnom sondom Parker, koja orbitira oko Sunca.

Rezultati njihovih misija, mogu pomoći ljudima da nauče više o Suncu i o tome, kako vremenski uslovi u svemiru, koje naša zvezda stvara, mogu da utiču na Zemlju.

“Od kada smo počeli da radimo sa ovim teleskopom, s nestrpljenjem smo iščekivali prve fotografije. Sada možemo da delimo ovaj materijal, koji do sada najdetaljnije prikazuje Sunce”, izjavila je Frans Kordova, direktorka Nacionalnog instituta za nauku.

Ona je dodala, da će solarni teleskop moći da preslika magnetna polja unutar sunčeve korone, gde se mogu pojaviti solarne erupcije, koje mogu da utiču na život na Zemlji.

Teleskop će, prema njenim rečima, poboljšati naše razumevanje onoga što pokreće vremenske uslove u svemiru i pomoći će predviđanje solarnih oluja.

Poznato je da kolosalna emisija nabijenih čestica i zarobljenih magnetnih polja, oštećuje satelite na Zemlji, šteti astronautima, degradira radio komunikaciju, pa čak i uništava mreže.

“Na Zemlji možemo vrlo precizno da predvidimo da li će biti kiše bilo gde u svetu, a svemirsko vreme jednostavno nam još nije potpuno poznato. Naša predviđanja zaostaju za zemaljskim vremenom za 50 godina, ako ne i više. Treba da shvatimo osnovnu fiziku iza svemirskog vremena, što započinje sa izučavanjem Sunca. To je ono što će proučavati solarni teleskop Inuje, u narednim decenijama”, rekao je Met Mauntin, predsjednik Udruženja za astronomiju, koje upravlja solarnim teleskopom.

Novi teleskop će biti sjajan dodatak svemirskoj opservatoriji Solarni orbiter (SolO), koji će biti pokrenut iduće nedelje, iz stanice Kejp Kanaveral na Floridi.

Ova zajednička evropsko-američka sonda, fotografisaće Sunce s najbliže ikada dostupne tačke, sa svega 42 miliona kilometara od njegove površine, što je bliže našoj zvezdi, čak i od planete Merkur.

Izvor Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos