- Advertisement -

Pitanje bezbednosti biće prioritet predsedavanja Nemačke EU

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Horst Zehofer, najavio je da će politika prema azilantima i razmena podataka između bezbednosnih institucija, biti u težištu predsedavanja Nemačke, Evropskom unijom.

“Nameravamo da pitanje bezbednosti postavimo kao centralni prioritet predsedavanja Nemačke EU. U to spada i proširenje mogućnosti razmene podataka između bezbednosnih službi u Evropi”, objasnio je.

Zehofer je u obraćanju na kongresu evropskih policija u Berlinu, ponovio zahtev za boljom zaštitom spoljne granice EU.

On smatra, da je smanjenje broja molbi za dobijanje azila, potvrda njegovog uspešnog rada, te je zatražio da se EU još snažnije fokusira na politiku prema azilantima i na bezbednost.

Zehofer je izrazio strahovanje, da bi granice mogle postati ulazna vrata za ljude, koji “žele nešto sasvim drugačije”.

Reforma zajedničke evropske politike prema azilantima, prema njegovim rečima, je važna koliko i borba protiv estremističkih partija, pri čemu velike nedostatke vidi pre svega u zaštiti spoljne granice i primeni Dablinskih pravila.

“Od većine zemalja ne dobijemo čak ni odgovor na naš zahtev”, primetio je Zehofer, kritikujući nepoštovanje Dablinskih pravila.

S tim u vezi je istakao, da će Nemačka nastaviti da insistira na pojačanim graničnim kontrolama na svojim granicama.

On je preneo da je upravo zahvaljujući pojačanim kontrolama, otkriveno više stotina osoba sa zabranom ulaska u zemlju i koje se nalaze na poternicama.

Sve dok EU ne bude obezbedila efektivnu zaštitu spoljne granice Evrope i Šengena, moramo da na našoj granici detaljno pogledamo, ko i iz kog razloga ulazi u zemlju, zaključio je.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.