Novi evropski komesar: Proširenje EU prioritet

Foto: Ilustracija

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je 7. februara tokom prve zvanične posjete Crnoj Gori da će aktuelna Evropska komisija (EK) ponovo na listu prioriteta staviti proširenje na zemlje Zapadnog Balkana.

Varhelji je naveo da je njegov postavljeni zadatak da barem jedna država iz regiona bude spremna za članstvo do kraja mandata aktuelne Evropske komisije.

Varhelji je, na radnom ručku sa predsjednikom Crne Gore Milo Đukanovićem, potvrdio da će nova Komisija biti geopolitička i da će se više i dublje uključiti u pitanja vanjske politike na strateški način.

“Zapadni Balkan, će u tom smislu biti neka vrsta testa, jer ako ne budemo uspješniji nego ranije, onda nećemo biti kredibilna geopolitička Komisija”, kazao je Varhelji.

On je najavio pojačano prisustvo, uticaj, saradnju i podršku razvoju zemljama Zapadnog Balkana u procesu proširenja.

Prema njegovim riječima, bilo je izvjesnog zamora od proširenja, ali upravo proširenje će biti prioritet rukovodstva Evropske komisije.

“Zato je za mene bilo ključno da ovako rano posjetim Crnu Goru koja je predvodnik u ovom procesu i možda jedna od potencijalnih zemalja koja bi mogla biti spremna za članstvo do 2024. godine”, istakao je Varhelji.

On je poručio da nudi partnerstvo Crnoj Gori na tom putu i ukazao na potrebu ubrzanja reformi, jasnu opredijeljenost i brzo reagovanje.

“U pogledu aktuelne situacije u vezi sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti EU i Evropska komisija nijesu tu da bi dale smjernice kako država reguliše pitanja vjerskih sloboda, a do rješenja treba pokušati doći kroz dijalog na način koji će biti prihvatljiv objema stranama”, poručio je Varhelji.

Đukanović je rekao da je zadovoljan posjetom Varheljija nedugo nakon njegovog izbora i početka rada nove Evropske komisije i da je njegova posjeta znak ohrabrenja da će proces proširenja dobiti željenu dinamiku, a evropska perspektiva regiona biti izglednija i dostižna.

On je podsjetio na opredijeljenost Crne Gore za ostvarivanje evropske perspektive, kao najbolje moguće i jedine dobre perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, uz sprovođenje reformi i poštovanje pravila igre koja važe u zajedničkoj evropskoj kući.

“Uprkos raznim fazama političkog i društvenog života kroz koji prolazimo, kao što je aktuelna situacija opterećenja nasljeđem iz perioda disolucije bivše Jugoslavije, ne dozvoljavamo da nam to zaokupi dominantu pažnju, već te procese rješavamo u svrhu emancipacije i u skladu sa demokratskim standardima Evrope”, pojasnio je Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da je mjesto Crne Gore u Evropi i da visoko dostignutim nivoom ekonomskih i demokratskih standarda budemo dio ujedinjene i moderne Evrope 21. vijeka.

Izvor slobodnaevropa.org
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos