Prijatelji i porodica odali počast Nebojši Glogovcu…

Dug aplauz, prolomio se Dvoranom kulturnog centra u Beogradu, u čast jednog od najboljih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije – Nebojše Glogovca, koji je prerano preminuo pre dve godine.

U krcatoj sali, nakon filma “Moj jutarnji smeh“, čija projekcija mu je bila posvećena, a u kom je i odigrao jednu od poslednjih uloga, bili su Glogovčevi prijatelji, supruga Milica i njegova publika, koju je zadužio maestralnim ulogama tokom svoje bogate karijere.

Koliko je bio veliki, ne samo glumac, nego i čovek, upravo govori činjenica koju je preksinoć ispričao mladi reditelj, Marko Đorđević, o tome, kako je Nebojša prihvatio jednu malu, sporednu ulogu, kako bi doprineo debitantskoj autorskoj priči iz Kragujevca.

“Nisam nikada mogao ni da zamislim, da bi u mom prvom filmu mogao da igra veliki Nebojša Glogovac. Međutim, šetao sam jednog popodneva s majkom i tetkom Beogradom i prošli smo pored Ateljea 212. Tu, u jednom kafiću, sedeo je on. Pitale su, što mu ne bih prišao i pitao ga za ulogu. Tako se i desilo, svideo mu se scenario i došao je u Kragujevac“, priča Đorđević.

Iskustvo, koje je tada doživeo, imajući Glogovca u kadru, sigurno će pamtiti zauvek, a kako kaže, pored maestralne glume, velikog glumca krasila je njegova neposrednost, opuštenost, a najviše humor.

“S obzirom da je trebalo da igra vidovnjaka, koji gleda u sudbinu glavnom junaku, pokušao sam da mu objasnim da sam ja to zamislio vrlo ozbiljno, jer sam i bio kod jednog takvog, ali on se šalio sa mnom tako, da se cela ekipa toliko smejala da smo jedva snimili kadar. Međutim, s njim je sve toliko bilo lako, te smo uz smeh, za svega dva dana snimili sve što nam je bilo potrebno, a on je bio sjajan“, evocirao je uspomene reditelj.

Đorđević je, posebno za ovu priliku, skrojio kratki materijal od Glogovčevih scena, koje nisu ušle u film, kao i onih iza kadra, te su svi sa osmehom, ali i dubokom setom i divljenjem, gledali glumca koji daje sve od sebe podjednako i u najvećim ulogama, koje su mu obeležile karijeru i u malim, sporednim, poput ovog vidovnjaka – i u svakoj je bio izvrstan i neponovljiv.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.