Švajcarci podržali Zakon protiv seksualne diskriminacije

Švajcarci su juče na referendumu podržali zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, pokazuju projekcije rezultata.

Prema projekcijama, koje je uradila agencija za istraživanje gfs.bern, za televiziju SRF, 62 odsto birača je glasalo za zakon protiv homofobije, prenosi AP.

Ako se ta mera usvoji, restorani, bioskopi i javne ustanove, kao što su bazeni, neće više moći da zabranjuju ulazak ljudima zbog njihove seksualne orijentacije.

Švajcarki parlament je ranije odobrio potez da se proširi postojeće zakonodavstvo, koje zabranjuje rasnu diskriminaciju, tako da bi se nelegalnim smatralo javno omalovažavanje, diskriminacija i podsticanje na mržnju prema ljudima, na osnovu njihove seksualne orijentacije.

Protivnici tog akta, koji insistiraju da se tim potezima krši pravo na slobodu mišljenja, prikupili su, međutim, dovoljno potpisa da izdejstvuju referendum o tom pitanju.

Referendumi se često održavaju u Švajcarskoj, da bi se biračima omogućilo da direktno učestvuju u donošenju političkih odluka.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.