- Advertisement -

Nemačke tajne službe traže radnike, oglasi i u javnom prevozu!

Nemačke tajne službe, oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike, obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima, u nadi da će tako doći do najboljih kandidata, piše Dojče vele (Deutsche Welle).

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza, već i mesto neobičnih ponuda za posao. “U tajnosti činiti dobro” – slogan je, kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba), vrbuje saradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe – “Činiti pravu stvar”.

U potrazi za saradnicima, u berlinskoj podzemnoj železnici, mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova.

I ono traži IT stručnjake, uz poziv “Diplomatija i digitalno – Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova”.

Nemačke tajne službe za inostranstvo, imaju više od 30 praznih radnih mjesta, od čega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijimi su sniženi, navodi Dojče vele.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti, izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost, nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW, kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg, Tomas-Gabrijel Ridiger.

“Naći odgovarajuće ljude, za nepopunjena radna mesta, je veliki izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou”, kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblasti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagođava digitalizaciji.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.