- Advertisement -

Štutgarter Cajtung: Povratak Gavrića rešava ubistvo Arkana?

Izručenje Dobrosava Garvića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, iz Južne Afrike Srbiji, moglo bi, posle dve decenije, rasvetliti pozadinu ovog naručenog ubistva, ocenjuje nemački dnevnik “Štutgarter cajtung”.

List podseća da je Gavrić, sa više hitaca, 15. januara 2000. godine, usmrtio nekadašnjeg šefa podzemlja, Arkana.

Dnevnik naglašava, da je još nejasno ko je dao nalog za to ubistvo.

Neposredno pre nego što je pred beogradskim Sudom, oktobra 2006. godine, osuđen na 35 godina zatvora, Gavrić je uspeo da pobegne, preko Italije i Ekvadora, do Južne Afrike, gde je 2011. godine, nakon jedne pucnjave u mafijaškim krugovima, slučajno otkriven na osnovu otisaka prstiju.

Zahtevom za dobijanje političkog azila, pokušao je od tada da spreči svoje izručenje Srbiji, podseća nemački list.

“Štutgarter cajtung” naglašava, da se ne zna ko je dao nalog za ubistvo tadašnjeg najmoćnijeg šefa podzemlja, dodajući da je jedno sigurno, da je Arkan tokom svih 47 godina života imao brojne neprijatelje.

Podseća se, da je tokom 70-tih i 80-tih godina, pljačkama banaka i zlatara, kao i spektakularnim bekstvima iz zatvora, izazvao pažnju u brojnim zapadnoevropskim zemljama.

List navodi, da je istovremeno ovaj kriminalac na zapadu izvršavao likvidacije disidenata u dijaspori, za jugoslovensku obaveštajnu službu.

Njegovi kontakti u tajnim službama, ubrzali su devedesetih godina uspon do zloglasnog šefa paravojske u jugoslovenskim ratovima, dodaje list, navodeći da su “Arkanovi tigrovi” regrutovani i iz redova radikalnih “Delija”.

Zbog zločina njegovih “tigrova” nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hrvatskoj, on je 1997. godine stavljen na poternicu Haškog tribunala.

Pozadina njegovog ubistva, još je obavijena velom tame, a najčešća teza je, da je Slobodan Milošević strahovao od Arkana, kao mogućeg svedoka optužbe u Tribunalu i da je zbog toga dao nalog da se ubije.

Mnogo toga ukazuje da su tajne službe umešale prste u ovo spektakularno ubistvo, naglašava list.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.