- Advertisement -

Prognoziran umeren privredni rast u EU

Foto: Ilustracija

Evropska komisija u ekonomskoj prognozi za zimu 2020. godine predviđa nastavak umerenog rasta evropske privrede.

U Evrozoni u 2020. i 2021. godini očekuje se rast BDP od 1,2 odsto, dok je u celoj EU predviđen rast od 1,4 odsto, navode u Komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da nastavak umerenog rasta prvirede u Evrozoni predstavlja i najduži period održivog rasta od uvođenja evra 1999. godine.

Dodaje se da je evropska ekonomija zadržala “stabilan put” što dovodi do nastavka otvranja novih radnih mesta i rasta plata.

“Istovremeno, moramo biti svesni potencijalnih rizika kao što su nepostojana geoplitička situacija i trgovinske neizvesnosti. Zemlje članice moraju nastaviti da sprovode strukturne reforme kako bi dalje podigli privredni rast i produktivnost, a članice sa visokom javnim dugom treba da sprovode opreznu fiskalnu politiku”, kaže potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Evropska komisija očekuje da će u u narednom periodu potrošnja u evropskim domaćinstvima kao i investicije, posebno u sektoru građevine, nastaviti da podstiču privredni rast.

Očekuje se i jačanje javnih investicija na prvom mestu u oblastima transporta i digitalne infrastrukture.

Kada su u pitanju mogući rizici po ekonomski rast, u Briselu navode visok strepen neizvesnosti oko američke trgovinske politike, ali i socijalne nemire u Latinskoj Americi i geopolitičke napetosti na Blikom Istoku.

Dodaje se da su i dalje prisutni rizici u vezi sa klimatskim promenama.

Izbijanje koronavirusa takođe se ocenjuje kao rizik ne samo po javno zdravlje, već i po ekonomske aktivnosti i trgovinu posebno u Kini.

Osnovna pretpostavka je da epidemija dostiže vrhunac u prvom kvartalu, sa relativno ograničenim globalnim prelivanjem. Međutim, što duže traje, veća je verovatnoća da se izvrši viši efekat na ekonomiju i globalne uslove finansiranja, navode u Komisiji.

“Kada je u pitanju korona virus, još je rano procenjivati njegov negativni uticaj. Istovremneo, videli smo i ohrabrujući razvoj situacije u smanjenju trgovinskih tenzija i izbegavanju haotičnog Bregzita”, kaže komesar za ekonomska pitanja Paolo Ðentiloni.

Kada je reč o inflaciji, Evropska komisija povećala je svoje predviđanje za 0,1 procenat u odnosu na jesenji izveštaj. Očekuje se da u Evrozoni inflacija u 2020. godini bude 1,3 procenata, odnosno 1,4 odsto u 2021. godini.

Na nivou EU očekivana inflacija u 2020. je 1,5 odsto, a 1,6 procenata u 2021.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.