- Advertisement -

Marković i Amfilohije na sastanku u Podgorici

Foto: Ilustracija

Prvi put posle usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, zbog kojeg se u znak protesta duže od mesec dana održavaju litije i molebani, u Podgorici su se danas sastale delegacije Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođene premijerom i mitropolitom crnogorsko-primorskim, Duškom Markovićem i Amfilohijem.

Premijer Marković pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, krajem prošlog meseca, na dijalog o tom zakonu, čijem usvajanju se protivi Mitropolija, jer se njime predviđa oduzimanje crkvene imovine.

Markovic je u pismu Amfilohiju naveo da je vlada spremna da još jednom zajednicki sagleda najbolja rešenja za primenu članova 62, 63 i 64 Zakona i da dijalogom i mogucno konsenzusom otklone svaku dilemu i sumnju oko korišcenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduce namjene.

Sastanak je u Vili Gorica počeno nešto posle 11 sati.

Prisustvuju mu osim Markovića i Amfilohija, ministar pravde Zoran Pažin, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Prisutni su i episkop – mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kao i dva člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoc i Vladimir Leposavić, prenosi portal CdM.

Zakon je usvojen 27. decembra prošle godine pod okriljem noći i nakon hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta koji su se tome protivili.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.