Nemačko tužilaštvo: Napad akt domaćeg terorizma

Foto: Tanjug/AP

Napadač koji je otvorio vatru na dva nargila bara u gradu Hanau na zapadu Njemačke, ubio je najmanje 11 ljudi, a nekoliko ljudi ranio, javila je policija, prenosi AP.

Oba bara, koja su bila mjesto napada, posjećuju pretežno Kurdi.

Savezni tužioci napad tretiraju kao terorizam, izjavio je ministar unutarnjih poslova države Hesse Peter Beuth, dok zvaničnici ističu da postoje dokazi da je napadač bio krajnje desni ekstremista.

Beuth je rekao da je vlasnik automobila, koji je iskorišten za bjekstvo sa mjesta pucnjave, Nijemac star 43 godine iz ovog grada.

Ministar Beuth je izjavio da je automobil pronađen na vlasnikovoj adresi i da su specijalne snage poslije ulaska pronašle dvije mrtve osobe – osumnjičenog i njegovu majku staru 72 godine.

Policija je ranije saopštila da je, prema raspoloživim informacijama, napadač umakao automobilom sa mjesta napada i izvršio samoubistvo kod svoje kuće.

“Mnoge žrtve pucnjave u njemačkom gradu Hanau su imigrantskog porijekla”, navodi njemački magazin Focus na osnovu izvještaja novinske agencije dpa koja se pozvala na sigurnosne izvore.

Agencija DPA prenijela je da istražioci proučavaju videosnimak koji je osumnjičeni objavio na internetu prije nekoliko dana, u kojem detaljno govori o teoriji zavjere u vezi sa zlostavljanjem djece u SAD-u.

Portparol njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je da svi pružaju podršku stanovnicima Hanaua povodom ovog zločina.

“Duboko saučešće pogođenim porodicama, koje tuguju za svojim mrtvima. Nadamo se da će se ranjeni brzo oporaviti”, saopštio je portparol Steffen Seibert.

Ranije je policija saopštila da je osam osoba ubijeno, a da je pet povrijeđeno u pucnjavi u nargila barovima, kao i da je kod prvog bara primijećeno tamno vozilo kako napušta mjesto zločina, dok je kod drugog bara uočen automobil prekriven termičkom folijom i sa razbijenim staklom.

“Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom”, rekao je gradonačelnik Hanaua Claus Kaminsky za Bild.

Hanau je udaljen oko 20 kilometara od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.

Izvor slobodnaevropa.org

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.