U Nemačkoj vrlo visoka pretnja od ekstremne desnice

Foto: AP Photo/Michael Sohn/Tanjug

Bezbednosna pretnja vezana za ekstremnu desnicu “vrlo je visoka u Nemačkoj”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer posle rasističkog napada u Hanauu u kome je ubijeno devet ljudi, javlja AFP.

“Pojačaćemo nadzor na osetljivim mestima, posebno u džamijama” kao i na aerodromima, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Berlinu.

Četrdesettrogodišnji Nemac u sredu je ubio devet ljudi imigrantskog porekla u mestu Hanau kod Frankfurta pre nego što je ubio svoju majku i sebe.

Identifikovan kao Tobijas Rathjen, ostavio je iza sebe više tekstova i video snimaka u kojima zastupa rasističke poglede i tvrdi da je pod nadzorom od rođenja.

Napad se dogodio u vreme kada u Nemačkoj raste zabrinutost zbog ekstremne desnice, zbog ranijih napada i jačanja antiimigrantske partije Alternativa za Nemačku (AfD).

Jedan zvaničnik Socijaldemokratske partije levog centra, partnera u koalicionoj vladi kancelarke Angele Merkel, optužio je AfD da pruža ideološku hranu ljudima kao što je napadač u Hanauu.

Izvor slobodnaevropa.org

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.