Uskoro zadužbina Mome Kapora

Foto: Ilustracija

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je na promociji knjige “Najlepše priče Mome Kapora”, koja je povodom deset godina od smrti velikog pisca i slikara upriličena u prostorijama opštine Vračar, realizaciju osnivanja zadužbine poznatog pisca.

Priređena je i izložba slika i crteža, a o velikanu su govorili i predsjednik opštine Vračar Milan Nedeljković, kao i supruga i osnivač Zadužbine “Momo Kapor” LJiljana Kapor.

Vesić je najavio da će se u realizaciju osnivanja zadužbine krenuti već 15. marta.

“Postoji zgrada koju koristi Gradsko zelenilo u Karađorđevom parku. Danas sam potpisao rešenje o iseljavanju Gradskog zelenila i oni su dobili drugi prostor. Mi ćemo 15. marta preuzeti taj objekat kao Grad Beograd i uraditi projekat rekonstrukcije te zgradice, gde će biti zadužbina Mome Kapora”, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, ne postoji bolje mjesto za to, jer je Momo Kapor na Vračaru živeo i proveo veći dio života, javlja RTS.

“Namena tog prostora, nakon rekonstrukcije jeste za održavanje izložbi i književnih večeri. Sve ono što bi Kapor radio danas, da je sa nama. To će biti mesto gde će mladi pisci, slikari i umetnici moći da izlažu i da pokažu šta znaju”, dodao je Vesić i naglasio da je Momo Kapor to zaslužio.

Promociji knjige su prisustvovali i o Mominom radu govorili i njegovi prijatelji Rada Đuričin, Vjera Mujović, Marina Rajević Savić, Mirjana Bobić Mojsilović, Aleksandar Đuričić, Tanja Bošković…

Tokom promocije posjetioci su imali priliku da pogledaju i film o Momi Kaporu autora Tanje Peternek Aleksić.

Slikar i pisac Momo Kapor bio je jedan od najcjenjenijih protagonista beogradske pripovjedačke škole.

Po obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a u književni život glavnog grada ušao je početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Od tada je objavio više od pedeset knjiga, a osim romana i priča pisao je i drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom. NJegove knjige su prevedene na mnoge svjetske jezike. “Provincijalac”, “Foliranti”, “Beleške jedne Ane”, “Una”, “Zelena čoja Montenegra”…

Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova. NJegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama, kao i nekoliko filmskih scenarija.

Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata.

Tokom života potvrdio je svoje pripadanje srpskom književnom korpusu i bio je dragocjeni hroničar zbivanja koja su pratila njegov narod.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Izvor Srna

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.