- Advertisement -

Savjetnici Merkelove i Makrona u Srbiji

Foto: Ilustracija/printscreen

U Srbiji su juče i danas boravili savetnici francuskog predsednika i nemačke kancelarke, Emanuel Bone i Jan Heker, a iz šturih saopštenja i izjava nije poznato da li je njihova poseta u funkciji priprema za eventualni novi samit u organizaciji Berlina i Pariza ili u cilju stvaranje osnova za nastavak dijaloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je kratko spomenuo, u okviru druge teme, da je celo popodne imao “duge i ozbiljne razgovore sa predstavnicima EU, Nemačke i Francuske”.

Nije imenovao Bonea i Hekera, niti naveo temu razgovora.

Da se radi upravo o ovoj dvojici spoljnopolitičkih savetnika kancelarke i francuskog predsednika postalo je jasno kada je iz Prištine stigla najava da oni dolaze da bi se sastali sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Savetnici Makrona i Merkelove danas su se prvo sastali sa Kurtijem, a predstavnik Francuske je uoči tog sastanka rekao novinarima da su u Prištini kako bi “preneli neke poruke”.

Bone i Heker su se potom sastali s Tačijem, koji je nakon sastanka rekao da je susret protekao “uobičajeno i bez bilo čega konkretnog”.

Inače, poseta Bonea i Hekera se podudara sa pojačanim pritiskom međunarodne zajednice da Priština odmah i bezuslovnu ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, kako bi bio nastavljen dijalog sa Beogradom, a u medijima su se pojavile nezvanične informacije da su Makron i Merkel spremni da organizuju sastanak sa Beogradom i Prištinom u Parizu, čim se ukinu takse.

To bi bila neka vrsta nastavka sastanka, koji je održan prošle godine u Berlinu.

Takav sastanak bio je planiran i u Parizu 1. jula prošle godine, na kojem je trebalo da se sastanu predstavnici Beograda i Prištine, u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je odložen.

Kako je predsednik Vučić tada govorio, razlog je bio taj što Priština nije želela da razgovara o ukidanju taksi.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.