- Advertisement -

Nadzor za nemačku ekstremnu desnicu

Foto: Ilustracija

Nemačka obaveštajna služba je, prema pisanju BBC, odredila mere sistematskog nadzora nad delom ultradesničarske stranke Alternativa za Nemačku uz obrazloženje da predstavlja pretnju po demokratski poredak.

Ova mera biće primenjena na grupu Krilo, koja u istočnoj Nemačkoj uživa veliku podršku i okuplja 7.000 članova.

Lider Krila, Bjorn Hoke, odavno je poznat po zapaljivoj retorici protiv muslimana i izbeglica, a prošlog meseca je pokušao da stupi u lolalnu koalIciju sa liberalnim političarem Tomasom Kenerihom i prvi put od završetka II Svetskog rata pokušao da prekrši nepisano pravilo da najveće nemačke partije ne prave političke dogovore sa ultradesničarskim ili ultralevičarskim strankama.

Šef nemačke obaveštajne službe Tomas Heldenvang rekao je danas novinarima da je zbog ekstremizma krajnje desnice u Nemačkoj od 1990. godine život izgubilo 200 ljudi, piše BBC.

Nemački mediji podsećaju da stavljanje frakcije Krilo na obaveštajne mere znači da će služba regrutovati doušnike, evidentirati, čuvati lične informacije, snimati telefonske razgovore i pratiti sve ostale kanale komunikacije.

Ipak, služba nema ovlašćenje da objavi šta lica na merama govore u Bundestagu i tokom saslušanja pred parlamentarnim odborima.

Postoje indicije da bi Krilo moglo da bude iskorišćeno kao posrednik u procesu ujedninjenja ultradesničarskih ekstremističkih grupa među kojima su i neo Nacisti, piše BBC.

Lider Krila, Bjorn Hoke, tvrdi da njegov apel da se Nemačka i Evropa “deislamizuju” nije usmeren protiv slobode veroispovesti garantovane nemačkim ustavom, kao ni da nikada nije tražio da se proteruju muslimani i građani Nemačke.

Visoki zvaničnik nemačke obaveštajne službe Joakim Seger je upozorio da je u toku pokušaj da se ideološke pozicije nacizma “konsoliduju”, podsetivši da je Hoke nedavno izjavio da je berlinski Holokaust memorijalni centar – “spomenik srama”.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.