Prilagođavanje rada Interneta vanrednim okolnostima

Foto: Ilustracija

EU je zahvalila na spremnosti kompanijama Netfliks i Gugl da preduzmu korake u cilju smanjenja pritiska na Internet saobraćaj.

Protok informacija na Internetu u Evropi se značajno se povećao uvođenjem mera društvene izolacije i rada od kuća zbog epidemije korona virusa.

Američki provajder video sadržaja Netfliks najavio je da će u narednih 30 dana prilagoditi svoj sistem emitovanja širom Evrope i time za 25 procenata samnjiti učešće Netfliks saobraćaja u evropskim interent mrežama.

Kompanija Gugl je obećala da će privremeno prebaciti sav mrežni saobraćaj u Evropi na standardne definicije.

”U situaciji kada se milioni Evropljana navikavaju na mere društvene izolacije tako što preko Interneta rade, uče i zabavljaju se zahvaljujemo Guglu i Netfliksu na koracima preduzetim za očuvanje nesmetanog funkcioniranja Interneta tokom kriza COVID19”, kaže komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Evropska komisja je prethodno pozvala provajdere, operatere i korisinke internet usluga da u ovim vanrednim okolnostima spreče zagušenje mreže i obezbede otvoren Intrenet.

Platformama za prikazivanje je preporučeno da ponude standardne umesto HD sadržaja.

Korisnici su pozvani da prilagode svoje opcije smanjenju potrošnje infomracija tako što će koristiti bežični internet i manju rezoluciju sadržaja.

U Evropskoj komisiji kažu da uprkos povećanom pristupu Internetu trenutno nema zagušenja na mrežama u Evropi, ali pozivaju na oprez i nadgledanje istuacije.

Belgijske vlasti su prijavile da se od početka primene vanrednih mera protok informacija na Internetu povećao gotovo duplo

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.