- Advertisement -

Danas je dan odluke u Nemačkoj

Foto: Ilustracija

Danas je dan odluke u Nemačkoj jer se očekuje uvođenje značajnih ograničenja slobode kretanja građana.

Posle podne će putem video konferencije kancelarka Angela Merkel razgovarati sa premijerima 16 nemačkih pokrajina o uvođenju restriktivnih mera na teritoriji cele zemlje, sa ciljem usporavanja širenja korona virusa.

Premijer pokrajine Severna Rajna Vestfalija, koja je žarište infekcije u Nemačkoj, Armin Lašet istakao je da se radi o životu i smrti i zatražio je delotvorne mere kojima bi bili sprečeni nezaštićeni kontakti, posebno na javnom prostoru.

Premijer pokrajine Sarlan Tobias Han se požalio da se mnogi oglušuju o apel vlasti za ograničenjem socijalnih kontakata.

Još pre današnjeg razgovora premijer Bavarske Markus Seder uveo je ograničenje kretanja na teritoriji svoje pokrajine.

Tako je u Bavarskoj zabranjen izlazak iz stanova i kuća bez bitnog razloga, kao što su odlazak na posao, potrebna kupovina namirnica i lekova, te i poseta lekaru, ali i pomoć drugima, odnosno poseta životnom partneru.

Izlazak na vazduh moguće je samo individualno ili u pratnji isključivo ukućana.

Lašet je upozorio na “soliranje” njegovog bavarskg kolege i naveo da želi jedinstvenu meru za celu zemlju.

Takođe i premijerka Rajnland Pfalca Malu Drajer kritikovala je Bavarsku ukazujući da takmičenje u uvođenju restriktivnih mera nije od pomoći.

Ona je naglasila da je važno da se svaka odluka dobro izvaga pošto će borba sa virusom dugo trajati.

Podršku za svoje delovanje Seder je dobio od premijera Šlezvig Holštajna Daniela Gintera, koji je rekao da je dobro što Bavarska ide istim doslednim putem kao i njegova pokrajina i što su zatvoreni svi restorani.

Pošto pokrajine primenjuju različite mere u borbi protiv korona virusa postoji potpuna zbunjenost šta je u kojoj od 16 pokrajina dozvoljeno a šta ne.

To treba da reši današnji sastanak, te se pominje savezno rešenje.

Izvor Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.