- Advertisement -

Od 30. marta u BiH se obustavlja vazdušni saobraćaj

Foto: Srna

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini. Ova odluka stupa na snagu 30. marta.

Na vanrednoj sjednici donesena je i Odluka o zabrani ulaska u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju određenih kategorija, kao što su diplomate, pripadnici EUFOR-a, NATO-a.

Savjet ministara BiH usvojilo je i Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Odluka je donesena nakon glasanja, prilikom kojeg je sedam ministara bilo za, a protiv tri, sve troje iz Repubike Srpske, na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Usvojen je i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period april-juni 2020. godine .

Usvojena je i odluka o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.

Usvojen je i Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, usvojen je i Prijedlog odluke o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz roba u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.

Usvojen je i Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane korona virusom (COVID – 19)

Izvor Srna

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.