Odloženo održavanje Olimpijskih igara

Foto: AP/Tanjug

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je odlaganje letnjih Olimpijskih igara zbog pandemije koronavirusa. Ta globalna sportska manifestacija trebalo je da bude održana u julu i avgustu 2020. godine.

MOK je saopštio da termin održavanja Igara mora biti izmenjen u periodu nakon 2020, ali ne kasnije od leta 2021. kako bi se sačuvao život sportista i međunarodne zajednice, objavila je agencija AP.

Prethodno su se, domaćin letnjih Olimpijskih igara, Japan, i Međunarodni olimpijski komitet usaglasili su se o odlaganju letnjih Olimpijskih igara.

Saglasnost o odlaganju postigli su Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), i Šinzo Abe, premijer Japana. Kao novi termin mogućeg održavanja olimpijske sportske smotre pomenuto je leto 2021. godine.

Nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Bahom – premijer Abe je rekao medijima da su se dvojica zvaničnika usaglasila da Olimpijske igre u Tokiju neće biti otkazane – već održane na leto 2021″, objavljeno je na Tviter profilu japanskog premijera.

To je prvi put da je letnja olimpijska sportska smotra odložena tokom svoje istorije duge 124 godine. Olimpijske igre nisu održavane u godinama trajanja Prvog i Drugog svetskog rata.

“Zamolili smo gospodina Baha da razmotri odlaganje na oko godinu dana kako bi bilo moguće da se sportisti nadmeću na najbolji moguči način. Kao i da taj događaj bude bezbedan za publiku”, poručio je japanski premijer Abe nakon razgovora sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvor glasamerike.net

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.