Evropska komisija izdvojila 38 miliona evra za Zapadni Balkana

Foto: Ilustracija

Evropska komisija je izdvojila 38 miliona eura kako bi pomogla zdravstveni sektor u zemljama Zapadnog Balkana u krizi nastaloj zbog izbijanja korona virusa. Ovo je potvrdio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) na svom Twitter nalogu gde je naglasio da je o ovoj odluci obavestio premijere svih šest zemalja regiona.

“Izdvajamo 38 miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenim sektorima i predviđamo preraspodelu preko 373 miliona za socijalni i ekonomski oporavak”, napisao je Varhelji na Twitteru.

Ekonomija u doba korone

Ranije su predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije uputili apel za pomoć zemljama Zapadng Balkana čelnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

U Apelu za pomoć, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, između ostalog se navodi da Zapadni Balkan bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dio zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom korona virusa.

EU prognozira recesiju u 2020.

“Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje”, stoji u Apelu koji je, kako je saopšteno, potpisao predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Izvor slobodnaevropa.org

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.